Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура просять Президента України Володимира Зеленського ветувати прийнятий у середу законопроект, який концентрує владу в руках Генпрокурора та запроваджує «контрольовану» недоторканність народних депутатів. Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Вона наголошує, що проголосований 18 грудня 2019 року Верховною Радою законопроєкт № 2237 стосовно нібито зняття депутатської недоторканності знизить ефективність розслідування злочинів, вчинених за участі чинних парламентаріїв.

Крім того, вважають у НАБУ і САП, окремі прийняті норми можуть призвести до виникнення процесуальних проблем ще на початку розслідування та дати змогу цим учасникам уникнути відповідальності.

«Так, відповідно до законопроекту № 2237, Генеральний прокурор стане єдиним в Україні, хто зможе внести відомості про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вказана норма ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП у своїй діяльності, адже тепер перед тим, як розпочати розслідування, вони мають звернутися до Генпрокурора, щоб переконати його внести відомості до ЄРДР», — ідеться у повідомленні НАБУ.

Зі свого боку, Національне бюро та САП готові долучитися до процесу доопрацювання законопроекту та надати свої рекомендації.