З нагоди Дня Святого Миколая та відзначення 100-річчя з часу створення Української республіканської капели Хорова капела «Кредо» у кулуарах парламенту виконала пісню «Щедрик» українського композитора Миколи Леонтовича, яка стала світовим різдвяним хітом «Carol of the bells».

Музикантів, народних депутатів та гостей парламенту із Днем Святого Миколая та різдвяно-новорічними святами привітав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков (на знімку). «Думаю, скажу те, про що сьогодні мріють усі: щоб на Донбасі були не лише вугілля та потужні заводи, а й головне — щоб на Донбасі був мир. І щоб у кожній домівці була злагода, тепло, добро. І я зараз не про гроші, а про взаєморозуміння між людьми. І щоб нарешті ми знову могли говорити про мирний Донбас і мирну Україну, і щоб усі громадяни нашої держави мешкали на території вільної незалежної держави». Глава парламенту подякував організаторам заходу за подвижництво і просвітництво.

Організатор акції — народний депутат України по 50-му виборчому округу Донецької області Руслан Требушкін — подарував Голові Верховної Ради копію сухарниці, яку виготовив батько Леонтовича, коли композитор якраз працював над «Щедриком». Ця сухарниця нині зберігається у музеї Покровська на Донбасі. «А Донбас — це не лише вугілля, а й творче життя, яке знайоме всій Україні», — наголосив Р. Требушкін.

Цього самого дня у Верховній Раді за підтримки Донецької ОДА і Покровської міськради відбувся круглий стіл «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України», на якому було обговорено, зокрема, те, що «Щедрик» Леонтовича — це світова культурна спадщина без «авторського права» України, і як поставити бренд «Щедрика» на службу сучасній українській державі, проблеми культурної «дипломатії» та реінтеграції Донбасу.

Хорова капела «Кредо» є переможцем серед 40 провідних українських хорів у всеукраїнському конкурсі «Щедрик Фест» у Покровську, і наразі готується до світового турне країнами Європи та Америки, щоб пояснити світові, як «Щедрик», завдяки безпрецедентному тріумфальному світовому туру Української Республіканської Капели з 1919-го по 1924 рік, став різдвяним гімном «Carol of the bells». Українську щедрівку нині співають на Різдво Христове представники різних народів і національностей, різними мовами у всіх християнських храмах світу — католицьких, протестантських, православних.

23 травня цього року в Україні відбувся економічний форум «Щедрик Інвест», який мав на меті пошук інвестицій для відновлення Донбасу, просування українських торгових марок і широку інформаційну кампанію України у світі, одним із кроків якої є також і популяризація «Щедрика».

18 грудня 2018 року Верховна Рада попереднього скликання ухвалила Постанову про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році. У переліку — і 100-річчя з часу створення Української республіканської капели (УРК) і започаткування культурної дипломатії УНР. З ініціативою про їх відзначення виступила Покровська міська рада Донецької області, оскільки з 1904-го по 1908 рік український композитор Микола Леонтович, автор «Щедрика», працював у цьому місті. Підтримка Верховною Радою такої ініціативи стала початком реалізації масштабного міжнародного проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» на честь 100-річчя утворення УРК і світового тріумфу української пісні «Щедрик». Учасниками нової хорової капели «NOW Кредо» стали переможці всеукраїнського конкурсу «Щедрик Фест» у Покровську — 82 хористи з різних хорів із різних регіонів України. Цей проект є яскравим прикладом того, як люди різних політичних поглядів, зі Сходу та Заходу об’єднуються довкола загальної мети — будівництва сильної незалежної заможної України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут