Леоніла Жодік та Наталя Ружевич-Жильцова (справа наліво).

Які звичні епітети до Івано-Франківська? «Затишний, привітний, охайний, творчий». Саме таким центр Прикарпаття відображено у художньому салоні-клубі «Ортус», який пише з містом спільну історію вже 25 літ, переймаючи ці риси й собі. Це тихе, душевне, незвичне місце, де живе справжнє мистецтво.

Від ідеї до втілення

А як усе починалося, розповідають власники «Ортусу» — Леоніла Жодік та Наталя Ружевич-Жильцова.

«Передусім, ця справа — родинна. На втілення ідеї працювала практично вся сім’я. Цей шлях був нелегким, але результати завжди приносили задоволення. Зауважу, що міська адміністрація від початку й дотепер підтримує «Ортус». Усі очільники цінували нашу роботу та надавали допомогу в організації мистецьких проектів», — згадує Леоніла Жодік.

Дочка Наталя додає, що траплялися різні ситуації, та все подолали завдяки натхненності мами. Чи не увесь тягар узяла на себе саме вона. Зокрема, велику паперову роботу — оформлення документів, адже це був перший приватний художній салон Франківська.

«Робота «Ортусу» розпочалася 7 вересня 1994 року із персональної виставки творчих робіт моєї бабусі Ярослави Жодік. А згодом у салоні художники та майстри народної творчості змогли реалізувати свої твори, влаштовували персональні виставки.

Рекламою слугувала й мамина авторська мистецька телепрограма на телеканалі «402». Ми запрошували Богдана Губаля, Зою Слободян, Марію Корпанюк, Людмилу Шеремет, Тетяну Радіонову, Євгена Короля, Сергія Петрича, Олега Скобла, Сергія Полуботька та багатьох інших талановитих митців».

Із аматорів — у митці

«Змалку любила малювати, вчилась в Інституті нафти і газу на інженера-механіка, а на останніх курсах зацікавилася предметом «Художнє конструювання», і це вирішило мою долю. У 1982 році митець Мирон Левицький запросив мене до Івано-Франківської асоціації художників-аматорів, а через три роки приєдналася й мама, Ярослава Жодік, лікар за фахом, — розповідає пані Леоніла. — Ідея створити приватний художній салон виникла в 1991-му. Наталі тоді було 18 літ, і вона також пристала.

То були неспокійні часи зовсім не класичного бізнесу. Все довелося робити вперше. Попри конкурентів із ринком промислових подарункових товарів пишаємося тим, що й тепер залишилося незмінним — у нас винятково авторські твори художників та майстрів народної творчості», — акцентує пані Леоніла.

Разом із господинями «Ортусу» переглядаємо хроніку салону у світлинах. Помітно, як змінювалося наповнення, відчувається розмаїття майстерності. Озираючись довкола, дивуєшся, скільки цікавого зосереджено в одному місці. А як потрапляє сюди ця краса?

Пані Леоніла розповідає, що запрошують до співпраці прикарпатських митців, їздять на фестивалі та виставки в різні міста країни. Хтось із пропозиціями сам приходить. Акцент завжди робили на творчих роботах художників і, щоб зацікавити авторів, організовували пленери. Вже з тридцять їх відбулося на Прикарпатті, в Польщі, Білорусі, Болгарії, Хорватії, Угорщині та Латвії. Так відкривали нові імена.

«Наша співпраця за весь час — це 288 майстрів і художників. Приходить талановита молодь, та й знані митці змінюють свої стилі, напрями. Приміром, Лора Фартушняк довгий час співпрацювала з нами як майстриня виробів зі шкіри, а віднедавна презентує прекрасне малярство. Є такі, котрі успішно реалізовували через нас свої творчі вироби, а тепер змінили свій професійний напрям на масштабніший. Приміром, Ігор Басараб, майстер по дереву від Бога, нині є власником столярної майстерні з виготовлення меблів ручної роботи. Молоді художники отримували свої перші гонорари завдяки «Ортусу», як-от художник Юрій Писар. І таких історій дуже багато. Тож асортимент постійно змінюється. Унікальність нашого товару саме у творчому вкладі майстрів, більшість виробів — неповторні», — доповнює маму Наталя.

Завітати за натхненням

«Ортус» починався із маленького салону на вулиці Грушевського. Тепер присутні і в знаменитому мистецькому центрі Івано-Франківська — Бастіоні. Тут — інший асортимент і навіть тематика. До речі, ця крамниця тут постала першою. Нині всілякого подарункового краму — очі розбігаються.

«Вирішили для туристів і гостей міста надати перевагу товарам із акцентом на Івано-Франківськ. Місто дуже красиве, багате на історичні події, тож у такий спосіб хочемо донести до відвідувачів інформацію про наш край», — пояснює Наталя. — Планів багато, крім пленерів та виставок, створюємо новий мистецький формат. Сформували концепцію «Gallery Friendship», яка закохає гостей у Прикарпаття».

«Насамкінець дякуємо художникам і майстрам, які співпрацюють із нами, постійним клієнтам, які цінують унікальність, самобутність і нашу роботу. До «Ортусу» йдуть за натхненням, щоб відчути силу мистецтва й насолодитися його магією», — підсумовує розмову Леоніла Жодік.

Івано-Франківська область.

Фото автора.