Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики ухвалив рішення звернутися до Голови Служби безпеки України з проханням не призначати на посаду у відомство колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, котрого підозрюють у незаконному збагаченні та незаконному збільшенні квартири з надбудовою цілого поверху в елітному ЖК у центрі столиці.

«Є інформація, що пана Кулика, достатньо скандального прокурора, планується призначити до СБУ, — заявила в коментарі журналістам голова антикорупційного комітету Анастасія Красносільська (фракція «Слуга народу»). — Комітет вирішив звернутися до Голови СБУ з тим, щоб утриматись від такого призначення, оскільки, на нашу думку, таке призначення може негативно вплинути на престиж СБУ та довіру суспільства до спецслужби». 

Її колега по фракції Олена Мошенець додала: «Якщо такі люди працюватимуть у правоохоронній системі, то це дуже негативно впливатиме на подальше очищення влади та правоохоронної системи загалом».

Водночас із засіданням парламентського комітету під стінами СБУ відбулась протестна акція громадських активістів-антикорупціонерів із вимогами не «працевлаштовувати» Кулика до Служби безпеки. За словами голови ГО «Міжнародний антикримінальний альянс» Богдана Воронцова, активісти мають інформацію, що документи Кулика вже начебто перебувають в СБУ і він може працювати в одному зі слідчих управлінь.

У 2016 році Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру Костянтину Кулику за ч. 2 ст. 368-2 Кримінального кодексу (незаконне збагачення), а Солом’янський суд Києва відсторонив від посади на два місяці й обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Однак через рішення Конституційного Суду про декриміналізацію статті про незаконне збагачення Кулик не був засуджений. Наразі ГПУ знову передала всі справи щодо Кулика до НАБУ.

Раніше повідомлялося, що 60 народних депутатів від фракцій «Слуга народу», «Голос» і «Батьківщина» підписали колективний запит щодо усунення К. Кулика. Підписи під петицією про звільнення Кулика із ГПУ збирали і на офіційному сайті Президента України. У жовтні 2019-го Кулик не пройшов атестацію в ГПУ.

Про те, що експрокурор Кулик став власником двох квартир в елітному ЖК на вул. Жилянській у Києві й замовив будівництво додаткової житлоплощі над цими помешканнями, стало відомо з журналістських досліджень. Утім, за технічною документацією, за вказаною адресою розташований... гараж. А також зареєстровано понад 20 фірм.