Окрім того, бюджет передбачає санкції стосовно компаній та приватних осіб, причетних до будівництва газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Під час підписання бюджету Дональд Трамп заявив, що «це по-справжньому історичний день для американських збройних сил».

Думку Дональда Трампа щодо «історичності» дня поділяють в Україні та інших країнах Східної Європи, які свого часу вже ставали об’єктами газового шантажу з боку РФ, розуміють небезпеку енергетичної залежності від Кремля і розглядають «Північний потік-2» як суто геополітичний проект.

Натомість в Європейському Союзі на рішення Сполучених Штатів відреагували гостро: «ЄС принципово виступає проти запровадження санкцій проти компаній ЄС, які ведуть законний бізнес», — заявив речник Єврокомісії в інтерв’ю AFP. Не приховують обурення і в Берліні, де заявили, що санкції США «завдають удару німецьким та європейським підприємствам та втручаються у наші внутрішні справи».

Тоді як посол США в Німеччині Річард Ґренелл повідомив, що багато європейських дипломатів подякували Вашингтону за рішення ввести санкції проти компаній, які беруть участь у проекті «Північний потік-2», повідомляє «Голос Америки». «15 країн Європи, Європейська комісія та Європейський парламент, всі висловлювали занепокоєння цим проектом. Ми чули від наших європейських партнерів, що США повинні підтримати їх у їхніх зусиллях. Тому ці санкції є дуже проєвропейським рішенням…

Сьогодні весь день мені дякували європейські дипломати за це рішення», — сказав посол в інтерв’ю виданню Bild. Він заявив, що рішення є частиною довготермінової політики США, яка має на меті забезпечити енергетичне різноманіття Європи. «Це багаторічна політика США, яка ще проводилась адміністрацією Обами. Метою завжди було забезпечити різноманіття джерел енергії в Європі та переконатись, що жодна країна чи жодне джерело не отримає впливу на Європу за допомогою енергії», — сказав посол Ґренелл.

Звичайно, на рішення США відреагували в Росії та пообіцяли в будь-якому разі й найближчим часом завершити будівництво «Північного потоку-2». Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що санкції Сполучених Штатів мають на меті «залякати опонента». Він пообіцяв, що Росія на них відповість. «На санкції ми будемо відповідати, але так, щоб нам самим собі не завдати шкоди. Але відповідати будемо точно. 
І, звичайно, ми будемо це враховувати, вибудовуючи всі наші відносини», — цитує Лаврова агентство ТАСС.

Тим часом швейцарська компанія Allseas, яка прокладала труби дном Балтійського моря для газопроводу «Північний потік-2», офіційно заявила про зупинку робіт. Учора агентство Bloomberg повідомило, що судна, які займалися будівництвом, вийшли з Балтійського моря. На офіційному сайті компанії оприлюднено повідомлення для преси, в якому, зокрема, сказано, що роботу зупинено через початок дії санкційних положень стосовно «Північного потоку-2». «На виконання оборонного бюджету США, компанія Allseas призупинила роботи з прокладання газопроводу  Nord Stream 2. Компанія діятиме у відповідності до положень про згортання робіт, передбачених 
цим проектом», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що компанії, які беруть участь у цьому російському проекті, попередили: якщо вони вийдуть з нього добровільно, то зможуть уникнути американських санкцій.

Тим часом і в США, і в ЄС, і в Росії експерти обговорюють, якими можуть бути варіанти завершення будівництва і наскільки значними будуть фінансові втрати, завдані американськими санкціями, зважаючи на те, що «Північний потік-2» споруджений вже на 90%.