Журналіст Олександр Никончук (на знімку) із міста Костопіль у книзі «Гаряча кров афганської війни» зібрав спогади 24 колишніх афганців з Березнівського та Костопільського районів про події в Афганістані. Нагадаємо, що 25 грудня 1979 року керівництво тодішнього Союзу ввело війська в цю країну і вивело їх лише 15 лютого 1989-го.

— Я тоді проходив службу в Туркестанському військовому окрузі, зокрема в навчальному підрозділі, більшість солдатів якого направили на війну в Афганістан. Ми листувалися між собою. Зокрема, я отримував вісточки від земляка Володимира Толочика, з яким разом ішли на службу й який нині живе у Костополі. Зустрічалися з багатьма після їх повернення, розмовляли про війну. І ці розповіді глибоко закарбувалися в моїй пам’яті. Це спонукало мене зібрати в одній книзі спогади моїх земляків, які пройшли через горнила тієї війни, — розповідає Олександр Никончук. 

Автор у цій книзі також розмістив фото і розповіді про жителів Костопільського району, які полягли на тій страшній війні: Миколу Банацького із села Велика Любаша, Михайла Степанчука із Корчина, Василя Прищепу з Головина, Валентина Жданюка із Золотолина, Миколу Кулініча з Малого Мидська, Миколу Левчука з Рокитного, Леоніда Савчука з Іванич, Ігоря Мартинюка з Кам’яної Гори.

Книга видана за підтримки Костопільської райради і є у всіх бібліотеках цього району.

Рівне.

Фото автора.