Тож у цей день, за юліанським календарем, Різдво крім Української православної церкви відзначають ще й Російська та її підрозділи, зокрема УПЦ Московського патріархату, Сербська, Грузинська, Польська, Єрусалимська церкви, Українська греко-католицька церква. 25 грудня прихід Ісуса Христа у світ відзначають римо-католики, протестанти та Олександрійська, Кіпрська, Болгарська, Румунська, Грецька, Константинопольська православні церкви.

— На новий, григоріанський, календар католики перейшли у 1582 році, а православні таке рішення прийняли на Всеправославному соборі у Константинополі у 1923-му, — каже релігієзнавець Марина Христенко. —Ті, хто зберіг старий — юліанський календар, святкують Різдво 7 січня. До календарної реформи 1582-го католицька церква також жила за юліанським календарем. На Першому Вселенському соборі 325 р. було ухвалено вважати юліанський календар обов’язковим для всіх країн. Історія цього календаря починається в 46 році до н. е., коли Юлій Цезар, на честь якого і названо календар, провів календарну реформу. Відтоді й до другої половини XVI ст. облік часу відстав від астрономічних явищ. Невідповідність помітив Папа Григорій ХІІІ, який був астрономом. Тож у католицькій церкві вирішили ліквідувати різницю у такий спосіб: одразу ж після настання 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня. Дні, які накопичилися, було ліквідовано. Так світ отримав новий, досконаліший григоріанський календар.

Ніде не написано, якого числа народився Ісус Христос, відомо, що це було взимку. Святкування 25 грудня за григоріанським календарем багато вірян вважають більш логічним. Зокрема і тому, що до Нового року закінчується піст. Нині ж під час посту ми влаштовуємо гучні гуляння та застілля біля ялинки. Відмова від юліанського календаря до того ж ще більше відриває нас від Москви.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній наголосив: якщо українське суспільство того бажатиме, то ми святкуватимемо Різдво 25 грудня, як більшість помісних православних церков. Але для таких нововведень потрібен час. «Ми це можемо робити в майбутньому, якщо це сприйматиме український народ. Якщо християни в Україні почнуть святкувати Різдво 25 грудня, незабаром можна буде говорити про зміни в Церкві», — зазначив він.

Цього року у Волинській єпархії ПЦУ ухвалили рішення святкувати Різдво і 25 грудня, і 7 січня, а весь цей період — з 25 грудня до 7 січня — вважати Різдвяними святами.