Традиційно наприкінці грудня українці підбивають підсумки і складають плани на рік наступний. Політичне життя в нашій країні у 2019-му вирувало і часом навіть переходило за край. Маємо повне оновлення влади та новий склад парламенту, продовжуємо започатковані реформи та проводимо фундаментальні зміни за тими напрямами, про які ще рік тому навіть не йшлося. Рік закінчується, але парламентське життя триває. Тож народні депутати звертаються до своїх виборців зі святковими привітаннями та побажаннями. Вони представляють різні фракції, мають відмінні, а іноді навіть протилежні підходи до розв’язання проблем. Але всі єдині в одному — бажанні створити для нас із вами країну, в якій комфортно житиметься навіть найменшому українцю.

Олена КОНДРАТЮК, заступник Голови Верховної Ради

Дорогі друзі!

Підходить казкова пора Новорічних та Різдвяних свят — час радісних святкувань, час великих планів і сподівань на майбутнє!

Від усього серця бажаю, щоб у наступному, 2020 році, збулися усі добрі мрії, пов’язані зі щастям та благополуччям наших родин, здоров’ям рідних та близьких, процвітанням нашої єдиної і найдорожчої України.

І хоча живемо у непростий час, все ж щиро вірю, що нова доба принесе мир та спокій, а кожній родині — щастя, добробут, і такі потрібні всьому українському суспільству — поступ та порозуміння.

Хочу, щоб усі ми об’єдналися в турботі про нашу прекрасну Батьківщину, в її захисті та розбудові, об’єдналися у взаємоповазі і любові одне до одного, у шануванні своєї історії та традицій, у спільному творенні власного і щасливого майбутнього!

У наступному році бачу Верховну Раду України як місце формування міцних засад і традицій парламентаризму, прийняття ґрунтовних та відповідальних рішень, що віддзеркалюють потреби українського суспільства. Бачу наш парламент як місце права і демократії, де плекається тяглість і неперервність української державності.

Переконана, що Верховна Рада, до діяльності якої прикута пильна увага українського суспільства і міжнародного співтовариства, відіграватиме і важливу виховну функцію, задаючи найвищі стандарти у таких важливих питаннях, як взаємовідносини держави і громадян, влади і опозиції, соціальна справедливість, сила права, гендерна рівноправність та багато-багато інших.

Нехай збудуться усі наші добрі помисли!

З Новим роком, Христос ся Рождає!

Тетяна ЦИБА, фракція «Слуга народу»

Рік, що минає, був дуже яскравим. Етапним. Для мене особисто, як і для багатьох інших, він розпочався із сильного враження — несподіваного, як вірш Маяковського «Нате!», заяви Володимира Зеленського про те, що він йде у Президенти. Цієї миті всі мої друзі і знайомі обговорювали лише її. Тож Новорічні свята минули «під зеленим прапором». Тоді ще ніхто не очікував, що так само несподівано «позеленіє» і все життя країни.

І насправді, попри побоювання багатьох людей, це «позеленіння» принесло Україні дуже багато позитивних змін. Ми розпочали перезавантаження самих принципів роботи влади. Тепер чиновник і депутат — не небожителі, а наймані народом працівники.

Тепер Верховна Рада — не годівниця для обраних, а дуже відповідальне місце роботи, де ухвалюють закони. Розумію, що серед нововведень не всі сприймаються як позитивні. Але, безперечно, всі свідчать про твердий намір перетворити Україну на країну мрій: мирну, заможну, авторитетну. Ми розпочали цей шлях.

Напередодні нового року бажаю всім нам Віри у свої сили і в нашу Україну, невичерпної енергії, глибокої мудрості і Божого благословення!

Із прийдешніми святами!

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції партії «Батьківщина»

Дорогі українці!

Від щирого серця вітаю вас з Різдвом Христовим та прийдешнім Новим 2020 роком!

Минулий рік був роком сподівань та надій, але не все в житті збувається та здійснюється. Водночас ми за будь-яких обставин продовжуємо вірити в дива та в найкраще. І саме ця віра дає нам силу, наснагу для того, щоб жити та рухатися далі. Для себе, для своїх родин, для близьких і рідних. У цьому природа та сутність людини!

Якщо задуматися, то для нормального життя людині не так уже багато й треба: щоб було на що жити, щоб було за що виховувати та навчати дітей, щоб настав мир у країні. Ми давно вже використали всі можливі «квоти» страждань та труднощів і маємо право на щастя!

Я хочу, щоб усі ми зустріли новий рік саме з такою настановою: бути щасливими! Щастя — це не сидіти й чекати, а діяти. Діяти, незважаючи ні на кого і ні на що, не озираючись та без усяких сумнівів і коливань. Адже наше особисте щастя в наших руках і ніхто, окрім нас самих, не приїде і не наведе лад в нашому з вами домі, не зробить нас щасливими.

Я вірю в вас, вірю в Україну! Бажаю успіху, родинного затишку, любові, добра та здійснення мрій!

З Різдвом Христовим! З Новим роком!

Юрій БОЙКО, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя»

Дорогі співвітчизники!

У ці святкові новорічні дні кожен із нас живе надією. Надією на мир і злагоду в суспільстві, на нормальне життя — де є робота, гідна зарплата, здорові батьки, щасливі діти. У країни і людей є майбутнє, яке ми спільно будуємо своєю щоденною працею.

Нехай усі ваші заповідні мрії обов’язково здійсняться. Україна постане єдиною, мирною, процвітаючою державою! Я твердо знаю, що, об’єднавши зусилля, ми з Вами це зробимо.

Ми будемо господарювати на власній землі, жити в достатку і зустрічати свята разом за великим родинним столом.

Бажаю Вам і Вашим близьким щастя та добробуту. Щоб у новому році в кожній родині оселилися мир і любов, добро і милосердя!

З Новим Роком та Різдвом Христовим!

 

Олег БОНДАРЕНКО, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Дорогі друзі!

Прийміть найщиріші вітання з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим!

Ми всі живемо на одній планеті і, підтримуючи чисте довкілля, піклуємося насамперед про своїх нащадків, про здоров’я всіх українців. Органи влади приймають закони, розробляють і проводять заходи, спрямовані на оздоровлення екологічної ситуації в країні, озеленення, благоустрій населених пунктів, очищення водних джерел, поширення екологічних знань.

У цій благородній справі відчутна роль екологічної громадськості, яка не тільки привертає увагу органів державної влади до проблем навколишнього середовища, а й долучається до їх розв’язання. Адже чистота довкілля починається з чистоти власної оселі, вулиці, села та міста.

Давайте у 2020 році зробимо хоча б один крок до покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться цього року від поїздки на особистому транспорті або використання стійкого пластику, хтось посадить дерево, а ще хтось долучиться до прибирання у спільному дворі. Усі разом ми зробимо наше довкілля кращим і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів. А Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, зі свого боку, зробить усе задля забезпечення законопроектної роботи, якісної підготовки і розгляду питань природоохоронної сфери.

Висловлюю вдячність усім працівникам природоохоронної сфери за наполегливість і послідовність у розв’язанні екологічних проблем України. Сумлінна праця всіх природоохоронців, які вдень і вночі стоять на варті збереження та відновлення довкілля, високий професіоналізм, відповідальність перед прийдешніми поколіннями, моральна відповідальність перед суспільством і співвітчизниками у новому 2020 році сприятимуть раціональному природокористуванню та сталому розвитку України.

Нехай ці свята — вісники оновлення, мрій і сподівань — принесуть вам і вашій родині добро, мир і достаток. Бажаємо, щоб у новому році здійснилося все те, про що так давно мріяли. Віримо, що в новому році ви відчуєте турботу з боку колег, тепло друзів та близьких. Щастя вам, міцного здоров’я, здійснення найзаповітніших бажань.

З Новим Роком!

Сергій АЛЄКСЄЄВ, фракція «Європейська солідарність»

Друзі, вітаю з прийдешнім 2020 роком та Різдвом Христовим!

Рік, що минає, був цікавим та насиченим на події. Він приніс багато змін та дав кожному з нас та Україні багато нових можливостей. Усі вони стали частиною нашого життя та нашим неоціненним досвідом.

Ми розпочали цей рік із надзвичайно важливої події — Православна церква України отримала Томос від Вселенського Патріархату. Це була неймовірно радісна звістка в переддень Різдва Христового. Покоління українців мріяли про цей день і нам випала честь бути його свідками.

Крім того, саме цьогоріч Україна відзначила 100-річчя Акта Злуки, який утілив споконвічне прагнення нашого народу до соборної та незалежної держави. А сучасна Україна продовжила своє становлення та закріпила в Конституції європейський та євроатлантичний напрями розвитку.

Протягом року в кожного з нас було багато важливих перемог. І хоча, можливо, не все задумане вдалося здійснити, я щиро сподіваюся, що загадані в найчарівнішу мить найпотаємніші бажання наступного року обов’язково втіляться в життя.

Зичу, щоб у Новому році поруч із вами були найрідніші та найдорожчі люди, щоб у вашому домі завжди панували затишок та добробут. І щоб в Україні нарешті настав довгоочікуваний мир, на який ми всі так чекаємо.

З Новим 2020 роком!

Дмитро ЛУБІНЕЦЬ, депутатська група «За майбутнє»

Шановні друзі! 

Вітаю з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим! Зичу вам прихильності долі, Божого благословення, любові та злагоди в сім’ї.

Нехай ці чарівні свята наповнять ваше життя мудрими рішеннями, професійними успіхами, а будь-які справи будуть до снаги.

Хай у серцях горить вогонь любові, оптимізму, невичерпної енергії та ніколи не згасає віра в майбутнє.

Благополуччя і єдності всім українцям! Бажаю, щоб новий рік став роком миру, духовного оновлення та розквіту України.

Ярослав РУЩИШИН, секретар Комітету з питань економічного розвитку, депутатська фракція «Голос»

Якщо характеризувати рік, що минає, одним словом, то — турборежим. І це стосується не тільки парламентської діяльності. Раптово — одні вибори, потім — другі, що теж свого роду стрес. Але поступово все налагоджується і ми переходимо до більш-менш нормальної роботи. Більшість зрозуміли, що не потрібно жертвувати якістю заради швидкості, і входимо в нормальний режим роботи.

На жаль, триває війна, і нам треба думати про перемогу, кардинально змінювати підхід, поведінку нашої країни на сході. Бо той «статус кво», який є, вигідний, вочевидь, не нам, а нашому північному сусідові, який чинить свою агресію. А тому ми не повинні бігти на поводах у його політики, а стати власне суб’єктом політики, і не позиціонувати себе як країну-інструмент у чиїсь боротьбі. Нам треба формувати свою позицію у світі й починати її просувати. Якісь намагання у цьому році були, я оптимістично дивлюся в наступний рік — будемо дивитися все-таки в бік побудови власної суб’єктності та впливу на процеси у світі. Інша річ, що для цього нам необхідно піднімати економіку.

Економіку потрібно ввести в ранг національної безпеки, оскільки наші бюджети з агресором непорівнянні, і ми не можемо збільшувати відсоток виділених коштів на військові сили України, оскільки в такому разі заморозимо будь-який інший розвиток у країні. Потрібно говорити про зростання економіки загалом у країні для того, щоб ми могли гідно стримувати агресора і в результаті прийти до перемоги. На моє здивування, про це ніхто не каже. Кажуть про будь-які скандали, поведінку народних депутатів, але про основне, на чому маємо сконцентруватися для того, щоб довести все до пуття, забуваємо.

Наш комітет напрацював чимало досить непоганих законів, зокрема, підчистили роботу «ProZorro», бо впродовж трьох років роботи «ProZorro» з’явилося багато «дірочок», через які люди почали уникати брати участь у тендерах. Також ми відкрили шлях до великої приватизації, до державного приватного партнерства. Якщо держава не має багато грошей, потрібно виходити до бізнесу і казати: давайте разом розбудовувати державу! Одним із способів є концесія, потрібно використовувати дію цього закону сповна, і можемо будувати інфраструктуру, дороги, квартири за рахунок приватних коштів і багато чого іншого доброго. Також наводиться лад у багатьох галузях, які були в тіні або скорумповані, — зокрема у спиртовій, виробництві алкогольних напоїв.

У рік прийдешній дивлюся з оптимізмом, оскільки у нас уже більш-менш запанував мир у сесійній залі Верховної Ради. Порівняно з попередніми скликаннями ми йдемо до цього — переходу від дискусії «сам дурень» до діалогу, до спільних рішень і прийняття відповідальності на себе. Сподіваюся, наступного року вийдемо на набагато продуктивнішу роботу Верховної Ради і набагато вищу якість законопроектів, які приймаємо.