Перед новорічною вечіркою у своїй резиденції Мар-а-Лаґо у Флориді, спілкуючись із журналістами, президент США Дональд Трамп закликав канцлера ФРН Ангелу Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона, країни ЄС та НАТО більше допомагати Україні. «Ці країни повинні вкладати кошти (в бюджет НАТО. — Ред.), вони також повинні більше давати Україні», — сказав Трамп і запитав: «Чому лише Сполучені Штати (вкладають кошти. — Ред.)?».

Ця заява прозвучала в контексті відповіді на запитання про ставлення Трампа до імпічменту. «Справа імпічменту — це брехня. Це велика жирна брехня», — заявив він і зауважив, що готовий до будь-якого сценарію у Сенаті, оскільки впевнений у невинуватості. «Мені все одно. Мене влаштує суд. Тому що ми нічого поганого не зробили», — цитує Трампа «Голос Америки». Згадавши телефонну розмову з Володимиром Зеленським, Дональд Трамп сказав: «Це була ідеальна, абсолютно відповідна розмова з дуже добрим чоловіком, із дуже добрим президентом. Гадаю, він дуже добре справляється. Значною мірою, чому його обрали президентом, це через корупцію. У них надзвичайно велика корупція».

***

Державний секретар США Майк Помпео відтермінував візит в Україну. Як повідомив 1 січня Державний департамент США, «держсекретар Помпео переніс свій візит в Україну, Білорусь, Казахстан, Узбекистан та Кіпр через необхідність державного секретаря перебувати у Вашингтоні, щоб продовжити стежити за ситуацією в Іраку та забезпечити безпеку американців на Близькому Сході». «Візит Помпео буде знову запланований найближчим часом, він чекає з нетерпінням на цю подорож», — йдеться у повідомленні Держдепу.

31 грудня сотні демонстрантів здійснили спробу штурмувати американське посольство в Багдаді (Ірак). Напад стався після авіаударів США по території Іраку, в результаті яких загинули 25 підтримуваних Іраном бойовиків. Президент США Дональд Трамп звинуватив Іран в організації нападу та закликав владу Іраку захищати американську дипломатичну місію. Водночас МЗС Ірану заперечило, що Тегеран має стосунок до насильницьких протестів біля посольства США в Іраку, повідомив Укрінформ.