Коровай на вишитому рушнику редактору серії «Моя Вінниччина» Михайлу Каменюку — від громади села Серединка Бершадського району (крайній праворуч — керівник господарства «Прогрес» заслужений працівник сільського господарства України Олександр Кавун).

Літопис міст і сіл Вінниччини пишуть за підтримки обласного бюджету. Рішення сесії облради про фінансування книжок з історії населених пунктів краю депутати підтримали одноголосно. Було це три роки тому. Відтоді надруковано 40 видань. Добру справу ще й активно популяризують. Планують зробити це також у Верховній Раді.

Підготувати і видати книжки про історію кожного населеного пункту області — така мета проекту «Моя Вінниччина». До реалізації долучилися також окремі народні депутати, зокрема Микола Кучер, Петро Юрчишин. Участь беруть депутати облради, місцевих рад, керівники територіальних громад. Так, книжку про своє село підготував голова Вінницької облради Анатолій Олійник.

— Наскільки мені відомо, це єдиний проект у державі, де за кошти обласного бюджету запланували видати літопис усіх населених пунктів краю, — каже Анатолій Олійник. — Робота непроста і не на один рік. В області нараховується понад 1300 населених пунктів. Але її потрібно здійснити. Бо село без історії, як людина без паспорта.

Саме тому обласна влада підтримала ініціативу голови письменницької організації Вадима Вітковського про створення комунального підприємства «Видавничий дім «Моя Вінниччина». Вся робота з підготовки матеріалу, написання книжок зосереджена там.

Перші 40 книжок побачили світ

Ініціатива зі створення такого масштабного літопису належить обласній письменницькій організації. Її втілення розпочав ще п’ять років тому колишній керівник обласних письменників заслужений працівник культури України Михайло Каменюк. Нині він редактор цієї серії під загальною назвою «Моя Вінниччина».

Новий голова обласного осередку Національної спілки письменників України Вадим Вітковський зумів привернути увагу до проекту обласних депутатів. Три роки тому вони підтримали рішення сесії «Про створення літопису міст і сіл Вінниччини» з відповідним фінансуванням. За словами Вадима Вітковського, підтримка була одноголосною.

Першим редактором нової серії був письменник Віктор Тимчук. На жаль, два роки тому його не стало. На спомин про колегу спілчани заснували премію на кращу книгу. Минулого року її лауреатом стали краєзнавець Людмила Любацька з Вінниці, заслужені журналісти України Петро Маніленко і Федір Шевчук з Бершадського району.

Презентують на фестивалі

Презентація літописів стала справжнім святом для населеного пункту. У Будинку культури збираються люди, запрошують авторів, видавців. Зазвичай на такі урочистості приїздять депутати облради, посадовці обласної влади.

— Мій чоловік за своє життя не прочитав жодної книжки, а тут дивлюся — очам не вірю, читає, — розповіла одна з жінок після представлення книги про їхнє село.

Кожне видання презентують двічі: у селі, а потім в обласному центрі. Для цього запровадили фестиваль Подільських громад під девізом «Відродимо село — розквітне Україна». Дійство відбувається під патронатом облради, обласної профспілки працівників агропромислового комплексу (керівник Степан Нешик) та осередку Національної спілки письменників України. Проводять його на сцені концертної зали «Плеяда» обласної філармонії імені Леонтовича.

На сцену по черзі запрошують керівників громад, авторів, окремих героїв. Кожен населений пункт готує свою цікавинку. Ніхто ще не приїздив без пишних короваїв на вишитих рушниках. У залі від них духмяно пахне хлібом.

Минулого року фестиваль відбувався у передостанній день осені. Десять громад показали свої книжки і самих себе. По завершенні презентації видання про село Серединка Бершадського району його гостинні мешканці частували кожного у залі скибочками короваю.

Перекладу англійською і повезу в Лондон

— Який же багатющий матеріал зберігається у нашій глибинці! — не стримує захоплення Михайло Каменюк. — У село Розкошівка Теплицького району я приїхав на запрошення колишнього лікаря Володимира Юхимчука. Чоловік телефоном повідомив, що має матеріали про рідне село. Володимиру Олексійовичу вже за 80. Він стільки матеріалу зібрав!.. Його сільська хата від підлоги до стелі заповнена старовинними документами, щоденниками, фотографіями, серед яких є датовані початком минулого століття.

Письменник приїхав на день, а залишився в селі майже на тиждень. Каже, доведеться ще їхати. Такий цікавий матеріал варто опрацювати.

Народний депутат Микола Кучер, село Розкошівка у його окрузі, підтримав фінансово роботу над підготовкою і написанням книжки.

Багато років збирав матеріали для написання літопису свого села академік, доктор економічних наук із Києва Броніслав Панасюк. Він родом із села Лозна Хмільницького району.

— Наш земляк настільки любить свою малу батьківщину, що навіть узяв псевдонім від назви села, — розповідає сільський голова Світлана Якушевська. — На обкладинці значиться прізвище Борис Лознянський.

Ще один титулований автор — доктор історичних наук із Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Сергій Гальчак ознайомив присутніх із роботою над книжкою про рідне село Сосни Літинського району.

Під час фестивалю зачитали вітання землякам. Доктор філологічних наук Наталія Іщенко у письмовому зверненні повідомила, що перекладе книжку про рідну Гонтівку англійською і покаже її у Лондоні під час одного з міжнародних зібрань, в якому братиме участь. Видання називається «За брамою століть». Її написала вчителька Ольга Костюк. Село відоме подіями Коліївщини і стратою Гонти.

Ще одна телеграма з Києва надійшла від доктора історичних наук, дипломата Бориса Гуменюка. Щирі слова адресовані землякам із Могилева-Подільського. Автор книжки про місто над Дністром краєзнавець Петро Скорук отримав на сцені квиток члена Національної спілки журналістів України. Його вручив голова обласної спілчанської організації Василь Паламарчук.

Свій проект вінничани планують презентувати у Верховній Раді України. Сприяння в його організації нададуть народні депутати від Вінниччини. Зроблять це для того, щоб добра справа знайшла поширення в інших областях держави. Адже, за словами одного з учасників фестивалю, історія країни починається з історії малого села.

Вінницька область

Фото автора.