На знімку: невдовзі незрячий скрипаль Валерій Сьомін зачаровуватиме вінничан грою на новій скрипці, придбаній за кошти небайдужих.

Майже 140 тисяч гривень для незрячого вуличного музиканта Валерія Сьоміна з Вінниччини зібрали небайдужі через соціальну мережу. Таким вчинком вражений не лише скрипаль. Вінничанка Вікторія, яка ініціювала благодійну справу, теж не приховує здивування: лише одна доба знадобилася, щоб чимала сума надійшла на її рахунок.

Одразу після цього жінка зробила новий запис: «Кошти більше не збираю. Всім дякую. Хто має бажання допомогти музиканту, зробіть це особисто».

Валерій Сьомін проживає в Козятині. Декілька разів на тиждень приїздить до Вінниці. Грає в центрі міста на одному й тому само місці — у провулку біля колишнього готелю «Савой».

Його гру не раз слухала згадана вінничанка Вікторія. Інколи розмовляла з чоловіком. Розповідала, скільки людей зупиняються, щоб послухати його скрипку, якими щасливими робить їх музика.

Під час однієї з таких розмов Валерій Сьомін зізнався, що скрипка інколи його підводить. Розповів, що інструмент дуже старий. Ще до Другої світової скрипку купив йому батько, щоб він міг навчатися в музичній школі. Коштів на нову йому зібрати не під силу. Пенсію отримує мінімальну.

У той день Вікторія зробила запис у соцмережі...

За її словами, вже цікавилися інструментами у трьох продавців. Вартість — від 1,5 до 2 тисяч доларів. Своє слово має сказати музикант. Відчути скрипку. Без його участі купувати не стануть.

Коштів вистачило також на обстеження 
в клініці для лікування очей. «На жаль, зір неможливо повернути, — такий запис зробила Вікторія після відвідання клініки незрячим музикантом. — Лікарі констатували, що це генетичне захворюван-ня. До того, як показатися лікарям, Валерій Сьомін був упевнений, що причина у травмі, отриманій ним у дитинстві».

Валерій Сьомін хотів би видати книжку. У нього вже є окремо надрукований матеріал. Для запису його розповіді, а також для друку теж знадобляться гроші.

На старості чоловік залишився один. Донька померла. Розповідає, що дістатися до Вінниці йому допомагає ще одна небайдужа людина.

— Давно живу на світі, а такий випадок зі мною вперше, — каже музикант. — Завжди думаю: це ж скільки людей перейнялися моєю долею! Вони поділилися не тільки коштами. Нікого з них не знаю, а тепло їхньої душі відчуваю. Дотепер переживаю сильні емоції...

Вінницька область.

Фото з сайту Вежа.