28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід п’ятьом екс-беркутівцям, які обвинувачувалися у розстрілах 48 активістів на вул. Інститутській 2014 року. Тримання під вартою та домашній арешт їм замінено на особисте зобов’язання. А потім їх швидко передали Россі на її вимогу в рамках обміну.

У зв’язку із цим, на думку адвоката родин Небесної Cотні Євгенії Закревської, справу екс-беркутівців, що п’ять років слухалася у Святошинському районному суді Києва, не буде закінчено. За її словами, тепер суду присяжних у райсуді потрібно буде встановити факт того, що обвинувачувані відсутні в Україні, й зупинити судове розслідування через їхню відсутність.

Вона зазначила, що 14 січня відбудеться чергове судове засідання в справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014, де на лаві підсудних не буде жодного обвинувачуваного.

А тим часом у прес-службі Офісу Генерального прокурора повідомили, що прокурори, які вели справи Майдану, — Ігор Земськов, Денис Іванов і Яніс Симонов, успішно пройшли співбесіди й залишаються на обійманих посадах. Нагадаємо, після 20 листопада 2019 року розслідування справ Майдану мали перейти від ГПУ в спеціально створене управління ДБР... Тоді захист і родичі Небесної Сотні вимагали, щоб співробітники Генпрокуратури, які вели справи про вбивство людей під час мирної акції в 2014 році, перейшли в це управління ДБР і продовжили свою роботу.

Днями Президент звільнив з посади керівника ДБР Романа Трубу й призначив в. о. директора Державного бюро розслідувань Ірину Венедіктову. Вона повідомила, що представить нову структуру бюро, «яким передбачено створення окремого управління у справах Майдану й збільшення кількості слідчих». За словами Венедіктової, вже відбулося перше засідання робочої групи, яка займається переведенням прокурорів у справах Майдану із ГПУ в ДБР.

А також стало відомо, що керівником відділу з розслідування справ Майдану в ДБР став Олександр Буряк, заступник звільненого Романа Труби.