На знімку: короленківський майстер-клас захопив учнів полтавської школи № 26.

Полтавці та гості міста, котрі цими днями відвідують літературно-меморіальний музей Володимира Короленка, можуть відчути не лише традиційний запах хвої, а й неповторний аромат новорічно-різдвяних святкувань початку минулого століття. Ті, кому особливо поталанить, понесуть звідси ще й виготовлені власноруч прикраси вагою понад... 100 років для своєї домашньої зеленої красуні. Таку можливість надають гостям, насамперед, звісно, наймолодшим, працівники цієї скарбниці минувшини.

Саме вони напередодні зимових свят влаштували уже традиційні короленківські майстер-класи. На них народжуються такі самі іграшки-прикраси, які зоріли в гостинному домі видатного письменника ще за його життя. Зразками-оригіналами слугують автентичні веселі клоуни й завзяті танцюристи понад столітньої «витримки», що зберігаються у фондах музею. Їх також можна побачити під час майстер-класів і порівняти з сучасними іграшками та прикрасами. Сьогоднішні, звісно, яскравіші, технічно досконаліші. Старовинні зразки ручної роботи — душевніші й, так би мовити, людяніші.

Тож як оживити власні рукотвори за давніми технологіями? Про це розповідають і показують працівники музею. А також нагадають про витоки короленківських новорічно-різдвяних святкувань. Як відомо, письменник, публіцист і великий гуманіст Володимир Короленко переїхав до Полтави 1903 року. І практично одразу почав улаштовувати у власному просторому домі такі святкові дійства для своїх і для сусідських дітей. Постійно заохочував хлопчиків і дівчаток бути не пасивними споглядальниками, а співтворцями свята. Однією з найулюбленіших розваг малечі в господі Короленка стало виготовлення паперових іграшок-прикрас...

Діти, які сьогодні беруть до рук картон, фольгу, пап’є-маше, олівці та пензлики, відчувають себе продовжувачами тих давніх традицій. Цьогоріч іменні короленківські майстер-класи для юних полтавців у музеї почалися ще напередодні Дня Святого Миколая. Першими учасниками стали наймолодші учні загальноосвітньої школи № 11.

Навчилися виготовляти старовинні іграшки-прикраси на ялинку й вихованці міського центру соціальної реабілітації дітей із інвалідністю, учні інших шкіл обласного центру. Яскраві святкування з присмаком старовини за участю дітей і дорослих у затишному домі Володимира Короленка тривають.

Полтава.

Фото зі сторінки літературно-меморіального музею В. Короленка у Фейсбуці.