Цей захід має назву «Розумовські зустрічі» — на честь гетьмана Розумовського, уродженця Лемешів, що біля Козельця. Конференція традиційно проходить у Чернігові, Козельці та Острі. Майже 80 її учасників дискутували про розвиток територій під час реформи децентралізації, радилися з приводу розвитку місцевого самоврядування.

«Розумовські зустрічі» є серйозною платформою для обговорення актуальних питань системи державного управління та місцевого самоврядування, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. — Україна змінює не лише адміністративно-територіальний устрій, а й розуміння самої управлінської моделі, її ментальності. Бажано, щоб ця зміна йшла з урахуванням кращих цивілізаційних практик і водночас із розумінням нашої національної ідентичності. Маємо вже 50 об’єднаних територіальних громад. Чернігівщина — серед лідерів у процесі децентралізації, однак попереду — нелегкий етап само-ідентифікації та забезпечення самодостатності громад. Тому особливо актуальним є питання якісного людського ресурсу, який правильно формуватиме управління територіями. Але головне — ми вже не пасивні спостерігачі, а активні учасники процесу змін, які рухаються вперед».

«В Україні вже створено 1009 самоврядних громад, — зауважив завідувач відділу комплексних проблем державотворення Інституту законодавства Верховної Ради України Валерій Воротін. — Як і будь-яка людина, громада має здатність до самоуправління.

Але найголовніше питання — як зберегти успішність реформи децентралізації? Саме на нього шукаємо відповідь під час нашого зібрання».

Учасники «Розумовських зустрічей» ознайомилися із законопроектом «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Вони висловилися з приводу усунення правових колізій з іншими законодавчими актами щодо утворення, ліквідації, встановлення меж, найменування, перейменування адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. У зв’язку з цим порушувалися питання реформування районного (субрегіонального) рівня місцевого самоврядування в контексті розподілу повноважень, ресурсів та взаємодії з об’єднаними територіальними громадами. Особливо гаряче дискутували на тему розміщених на території громад інфра-
структурних та інших об’єктів, які є «мертвим вантажем» або прибутки від використання яких отримує будь-хто, але не громади.

Чернігівська область.