Нові підходи в політиці подолання бідності в Україні обговорено під час семінару в Комітеті з питань соціальної політики та праці. У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, всеукраїнських профспілок та їх об’єднань, організацій роботодавців, науковці.
Перший заступник голови комітету Ярослав Сухий, відкриваючи семінар, зазначив, що Україна почала боротися з бідністю одразу після здобуття незалежності. У 2001 році була затверджена Стратегія подолання бідності, яка покликана зменшити кількість бідного населення та запобігти хронічній бідності. Парламентарій наголосив на потребі конструктивного, системного, комплексного підходу до подолання бідності.
Заступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць зауважив, що критерії оцінки бідності визначені Державною цільовою програмою подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. Зокрема, вживаються конкретні заходи, спрямовані на відновлення виробництва та стимулювання економічного зростання, сприяння трудової зайнятості населення, удосконалення оплати праці, реформування пенсійної системи, соціального страхування, системи соціального захисту, соціальної підтримки сімей, дітей та молоді, поліпшення медичного обслуговування тощо. Урядовець наголосив на тому, що завдяки реалізації визначених Програмою завдань спостерігаються певні позитивні тенденції зменшення бідності за різними критеріями. Проте спостерігається й високий рівень бідності у багатодітних сім’ях, у сільській місцевості, серед працюючих та осіб пенсійного та передпенсійного віку тощо. Заступник міністра зазначив, що уряд постійно вживає заходів, спрямованих на покращення рівня життя населення. За його словами, зокрема, останнім часом не було допущено погіршання жодного з соціальних показників. Урядовець запевнив, що у 2014 році соціально-економічна політика уряду буде спрямована на подальше покращення життєвого рівня населення України та зниження рівня бідності.
Голова підкомітету з питань соціального захисту та соціальних гарантій, рівня життя і повернення заощаджень населенню Руслан Зелик наголосив на тому, що проблема подолання бідності в Україні має бути під постійним контролем усіх органів влади. Він звернув увагу на законопроект про внесення змін до Закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (щодо уточнення термінології закону) за реєстр. №3846, який надійшов до комітету. Законопроектом, внесеним Кабінетом Міністрів, передбачається ввести термін «державний стандарт послуг», який обумовить розроблення стандартів послуг у всіх сферах їх застосування, а також визначить порядок розроблення державних соціальних стандартів надання послуг. У разі прийняття цього законопроекту відбудеться повна ліквідація конституційного визначення «прожитковий мінімум» та інших соціальних стандартів.
Учасники семінару у виступах звертали увагу на різні аспекти бідності. Зокрема, акцентувалася увага на тому, що в Україні впродовж тривалого часу спостерігається значний і стійкий у часі негативний розрив у рівні заробітних плат працівників бюджетної сфери й працівників інших секторів економіки, в результаті чого бюджетники формують основну частку «працюючих бідних». На думку промовців, актуальним є проведення активної політики забезпечення необхідних умов працездатному населенню для підвищення доходів та покращення свого добробуту шляхом підвищення доходів за рахунок особистого трудового внеску, підприємництва та ділової активності.
За результатами обговорення учасники семінару внесли пропозиції щодо необхідності внесення на розгляд Верховної Ради та прийняття нею низки законопроектів.
За повідомленням  Інформаційного управління Верховної Ради України.
Реалії
60—70 відсотків громадян сьогодні вважають себе бідними. 92,9 відсотка пенсіонерів отримують пенсії на рівні від одного до двох прожиткових мінімумів осіб, які втратили працездатність, і лише 7,1 відсотка пенсіонерів отримують пенсію на рівні двох і більше мінімальних.