Приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська разом з дружиною надавали мешканцям ОРЛО послуги з пасажирських перевезень на підконтрольну українській владі територію та «заочного» оформлення соціальних виплат.

На такі дії подружжя завербувала так звана «спецслужба» «МДБ ЛНР», примусивши збирати інформацію про колег, які працюють на каналах пасажирських перевезень, і клієнтів, які користувалися послугами з оформлення українських соцвиплат. Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання. Отримані персональні дані псевдоспецслужба «ЛНР» використовувала для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи, маючи намір залучити їх до протиправної діяльності на шкоду інтересам України.

Контррозвідники СБУ затримали спільників терористів під час чергового такого рейсу. При огляді їхнього транспортного засобу правоохоронці виявили понад сто п’ятдесят документів мешканців тимчасово окупованої території. Зокрема, свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для заочного оформлення виплат без присутності отримувачів. Оперативники встановили особи кураторів. Наразі перевіряються посадовці українських держустанов, які, можливо, причетні до функціонування нелегального каналу.

У СБУ підкреслюють: у той час як українська влада докладає максимум зусиль, аби спростити мешканцям Донбасу отримання соціальних виплат, у «ЛНР» переконують людей у складності та вартісному їх оформленні і виманюють гроші за неіснуючі послуги.

Вл. інф.