На знімку:  розкішна «фазенда» за високою огорожею, до якої провели тимчасову лінію електропередач.

Приїхавши вклонитися пам’яті мужніх пращурів на території української Січі біля берега річки Конка, що в Олешківському районі Херсонщини, сучасні козаки просто отетеріли. На місці, де колись стояли курені січовиків, ні сіло ні впало з’явилися стовпи лінії електропередач. І вела ця лінія прямісінько до сусідньої земельної ділянки, де херсонські брати-бізнесмени (співвласники великої мережі магазинів) зводили чи то приватний готель, чи то віллу із монументальною огорожею у два людські зрости. Сказати, що таке неподобство обурило очевидців — означає не сказати нічого.

— Олешківська Січ — пам’ятка національного значення. Сюди щороку навідуються тисячі українців, дітям розповідають про славетну минувшину. І всім зрозуміло, що опор лінії електропередач якраз посеред зони археологічних розкопок бути не повинно — їх треба прибрати негайно. А тих, хто замовляв встановлення стовпів, варто притягти до кримінальної відповідальності, — переконаний директор заповідника «Кам’янська Січ» Андрій Лопушинський.

Козаки Херсонщини повідомили про наругу над історією працівникам обласної Інспекції охорони пам’яток історії та культури. Ті також побували на Олешківській Січі. І визнали, що мають справу із грубим порушенням закону. Та що ж далі? А нічого. Стовпи посеред унікального об’єкта як стояли, так і стоять, спотворюючи первозданний краєвид й ображаючи почуття людей, котрі шанують рідну історію. На додачу власники монументальної «фазенди», яка також пейзаж не прикрашає, ще й під’їзд до річки перекрили!

Жодних коментарів з цього приводу брати-бізнесмени не дають. А от начальник Інспекції охорони пам’яток історії та культури Херсонщини Іван Солоницький висловився однозначно. «Олешківська Січ є історичною пам’яткою вісімнадцятого сторіччя. Тому будь-які роботи на її території потрібно узгоджувати з Інспекцією охорони пам’яток історії та культури. Однак дозволу на прокладання лінії електропередач Інспекція не надавала. І до неї ніхто за узгодженням навіть і не думав звертатися. Видали припис про демонтаж лінії електропередач. Але стовпи досі не прибрали — обіцяють це зробити тільки після завершення будівництва, — каже Іван Солоницький. — Тож готуємо звернення до прокуратури — хай закон своє слово скаже».

Витівка власників «фазенди», котрі примудрилися «застовпити» останню козацьку Січ в Україні, на Херсонщині набула широкого розголосу. Захистити народну пам’ятку від недолугого господарювання вимагають журналісти, краєзнавці, історики. Мовчать тільки представники місцевої влади. Чиновники краю полюбляють розводитися про розвиток туризму та збереження рідної історії, але коли потрібно втрутитися в ситуацію не на словах, а на ділі, їхні показний ентузіазм щось швидесенько згасає. Тому й сумує Олешківська Січ у зашморгу електродротів.

Херсонська область.

Факт

Олешківська Січ існувала з 1711-го до 1728 року (за іншими даними, до 1734 року) в урочищі на території східної околиці нинішнього міста Олешки. Заснована після руйнування царськими військами Старої Чортомлицької Січі. Протягом 1990—2003 років тут велися археологічні розкопки. Відомо, що на Олешківській Січі були коші, унікальна очеретяна церква Покрови Пресвятої Богородиці, власний цвинтар та криниця із водою, яка не замерзала навіть у найлютіші морози.

Фото Андрія ЛОПУШИНСЬКОГО.