Учора Апеляційний суд Києва відхилив апеляцію на запобіжний захід музиканту, військовослужбовцю Андрію Антоненку, підозрюваному в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, залишивши його під вартою до 8 лютого.

Учора під час засідання суддя зачитав текст апеляційної скарги на прийняте в грудні рішення Печерського суду, згідно з яким Андрій Антоненко перебуває під вартою. У матеріалах скарги зазначається, що підозра не обґрунтована й базується на припущеннях.

Адвокат Галенченко додає, що немає очевидних доказів, які підтверджували б провину Антоненко або хоча б його причетність до злочину. Також у рішенні Печерського суду зазначено, що Антоненко безробітний, — але це не відповідає дійсності, він військовослужбовець. Не врахував суд і наявність в Антоненка неповнолітніх дітей, стан їхнього здоров’я.

Також захист звертає увагу суду на невідповідність росту підозрюваного й чоловіка на відео, наданому слідством як доказ причетності Антоненка до вбивства Шеремета. На думку адвокатів, ця експертиза настільки істотна, що нівелює всі інші матеріали справи. Сам підозрюваний свою причетність категорично спростовує. Каже, що в армії перебуває на посаді штаб-сержанта, де займається популяризацією військової служби, і це легко підтвердить усе його керівництво. У свою чергу його безпосередній командир, який був присутній у залі, а також ряд волонтерів, народних депутатів і громадських діячів ще раз підтвердили свою готовність узяти Андрія Антоненка на поруки.

Захистом наводиться низка аргументів непричетності підозрюваного до скоєння злочину. Однак суд не бере їх до уваги. Прокурор заявляє, що на цьому засіданні розглядається законність суду першої інстанції, а вивчення нових обставин справи, мовляв, затягне цей процес...

У свою чергу напередодні судді в справі про вбивство Шеремета заявили про втручання адвоката Юлії Кузьменко (іншої фігурантки цієї справи) Владислава Добоша в правосуддя. Цю заяву суддів розгляне Вища рада правосуддя. У ній ідеться про інцидент, що мав місце 20 грудня минулого року, коли адвокат відмовився залишати залу суду до прибуття прокурорів. Його підтримали присутні в залі вільні слухачі. «Судді Юрій Слива, Володимир Мельник і Тетяна Фрич вважають: такі дії адвоката свідчать, що він використовував засоби й методи, які суперечать чинному законодавству, з метою дискредитації суду й здійснення на суддів незаконного впливу», — підкреслюється в заяві.

З історії справи

12 грудня 2019 року на брифінгу у МВС була оприлюднена інформація про затримку трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета, який загинув у результаті вибуху автомобіля влітку 2016-го. За версією слідства, до цього причетні військова медсестра Яна Дугарь, волонтер, дитячий лікар Юлія Кузьменко, ветеран АТО, музикант Андрій Антоненко, а також подружжя-ветерани Владислав та Інна Грищенки, яких заарештували раніше. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.