Притока Стиру Глушець робила старий Луцьк острівним містом. Остаточно її засипали в 1936 році.

«Луцьк вчора і тепер» — так називається виставка відомого в місті фотографа Віктора Чухрая, яка відкрилася в залі Волинської обласної організації Національної спілки художників України. Її відвідувачі мають змогу здійснити неймовірно цікаві подорожі в часі, побачити старий Луцьк на тлі сьогоднішніх вулиць і площ.

Цікавою, хоч і дещо моторошною, є світлина, де на будівлі сучасного проспекту Волі (навпроти перехрестя з вулицею Чехова) накладено зображення знищеного в роки війни єврейського кладовища з сімейною усипальницею однієї з найбагатших родин передвоєнного Луцька Кронштейнів у центрі, або схоже фото сучасної школи № 5, спорудженої на місці військового кладовища часів Першої світової війни.

Давно зникла з карти Луцька притока річки Стир Глушець, яка робила місто острівним. Лише розкриті в 2000 році фрагменти бетонного мосту можуть локалізувати русло цієї річки-гнилючки, як назвав Глушець у памфлеті «В Луцьку, в місті воєводському» (1931 р.) письменник Ярослав Галан. Тепер Глушець засипаний, а на його місці ошатний сквер, з якого видно замок Любарта.

Під враженням від побаченого захотілося і самому побувати на зображеній на одній із фотографій та гравюрі 1866 року точці, звідкіля чи не найкраще можна милуватися замком Любарта. Це так звана Свята гірка, найвище місце над широкою заплавою Стиру. Колись на ній було старосвітське Пречистенське кладовище, залишки якого і зобразив на передньому плані гравюри більш як півтора століття тому художник Московської оружейної палати Дмитро Струков. Прикро, що на місці, звідкіля замок мав би бути як на долоні, зарослі сухого бур’яну, а чудесну панораму затуляє яскраво синій дах торговельної химери.

— Пам’ятайте про людей, які жили, раділи, любили в нашому місті так, як ви тепер. У них, як і у вас, був тільки час, який називається життям, щоб залишити слід на землі та в серцях майбутніх поколінь. Будьте уважні, любіть рідне місто, поважайте тих, хто поруч, — пише автор проекту, звертаючись до відвідувачів.

Волинська область.

Фото автора.