Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

— Завершився четвертий рік роботи нинішньої каденції шостого скликання. Яким він був для обласної ради?

— 2019 рік — чи не найскладніший за весь час нашої роботи, адже він ознаменувався виборами Президента країни та дочасними виборами до Верховної Ради України. Безперечно, це не могло не позначитися на роботі найвищого представницького органу нашого краю. Загострилися політичні протиріччя, вплинули на соціально-економічну ситуацію в області й модерні підходи до управління регіонами нової центральної влади. Попри це обласна рада працювала й працює системно, плідно та успішно.

Залишаючись вірною своїм виборцям і собі. Ми реалізовували системні секторальні реформи в нашому краї: впроваджували Нову українську школу, розвивали первинну ланку охорони здоров’я, поліпшували матеріально-технічні умови у ФАПах та лікарнях, закуповували сучасне обладнання для медичних закладів та закладів соціального захисту, тим самим покращуючи умови життя краян.

— Упродовж 2019 року в області активно обговорювали і готували до реалізації черговий етап реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Чого чекати цього року?

— Презентований Тернопільською облдержадміністрацією проект нового перспективного плану формування територій громад області, що включає переформатування багатьох уже наявних ОТГ та укрупнення районів, викликав чималу стурбованість. Тернопільська обласна рада, зокрема, вислухавши представників ОТГ, сіл, селищ та міст Тернопільщини, прийняла рішення щодо недопустимості порушення вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та усунення Тернопільської обласної ради від розгляду і схвалення новоствореного перспективного плану формування територій громад області. Не менше занепокоєння викликають зміни у фінансуванні цього року освітніх закладів, закладів охорони здоров’я та культури, що призведе до їхнього закриття, а відтак — скорочення чималої кількості робочих місць. За найменшими підрахунками, в подальшому ризикують втратити роботу майже десять тисяч осіб. Немає найменших сумнівів, яким соціальним збуренням це може завершитися. Тому зараз час діяти. Адже ради різних рівнів консолідовано обстоюють інтереси своїх громад. Впровадження ефективної системи організації територіальної влади, без сумніву, стоїть на порядку денному реалізації комплексних реформ в Україні, у тому числі в частині розділення повноважень між органами місцевого самоврядування. У цьому немає найменших сумнівів. Правильність таких кроків насамперед доведено економічно. Адже обсяг доходів обласного бюджету (загальний плюс спеціальний) за 2015 рік становив понад 3 млрд 475 млн грн, а в 2018-му — більш як 7,3 млрд грн. Система організації влади має бути прагматичною та ефективною, а зміни — виваженими та обґрунтованими.

— Робота органів місцевого самоврядування має бути максимально прозорою й орієнтованою на суспільство. Що практикуєте, аби громадськість більше знала про діяльність обласної ради?

— Уся діяльність обласної ради відображається на офіційному сайті. Відбувається онлайн-трансляція засідань постійних комісій та пленарних засідань сесій, окрім тих, які в зв’язку з реконструкцією сесійної зали проводилися у районах області. В обласній раді запроваджено систему електронного документообігу MegapolisDotNet. На сайті діє новий функціональний сервіс «Звернутися до депутата», щоб поліпшити комунікацію депутатського корпусу із краянами. Також покращили функціональність сайту: кожен користувач може обрати мову, якою він бажає читати інформацію на сайті, враховано потреби осіб із вадами зору.

— Які справи в області щодо підтримки захисників України?

— Тернопільська обласна рада приділяє значну увагу наданню допомоги учасникам АТО, ООС і членам їхніх сімей, допомагає вирішувати їхні проблемні питання. Депутати внесли зміни до спеціалізованої обласної програми на 2015—2019 роки, відповідно до яких лише торік фонд обласної ради для матеріальної допомоги цим категоріям осіб становив понад 6,3 млн грн. Особливу увагу звертаємо на забезпечення належних умов лікування та оздоровлення наших захисників у медичних комунальних закладах Тернопільщини. Обласна рада створила обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО — єдиний в Україні. Тут своєчасно надаватиметься допомога людям, які пережили бойовий стрес. Нині тривають перемовини з представниками гуманітарних проектів посольства США щодо участі в реконструкції закладу. Продовжує діяти прийнята програма, якою передбачено надання дітям із сімей учасників АТО, котрі навчаються на платній формі у навчальних закладах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, компенсації вартості навчання за рахунок коштів, виділених з обласного бюджету в сумі понад 150 тис. грн. Тернопільською обласною радою неодноразово передано гуманітарну допомогу військовим із 44-ї артилерійської бригади і правоохоронцям батальйону особливого призначення «Тернопіль». Триває й благодійна допомога армії. За традицією, напередодні свят керівництво та депутати обласної ради вітають наших захисників, виїжджаючи в зону проведення ООС. Торік вояки отримали подарунки напередодні Великодня та Дня захисника України. В обласній раді активно діє комісія з питань соціального захисту населення та учасників АТО і членів їхніх сімей, з ініціативи якої Тернопільською обласною радою затверджено програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2019—2020 роки та внесено зміни та доповнення до низки обласних програм у сфері соціального захисту.

— Одним із основних завдань в діяльності Тернопільської обласної ради є прийняття і виконання обласного бюджету. Кілька слів про фінансовий рік...

— До загального фонду обласного бюджету надійшло 302,5 млн грн власних доходів, одержано понад план 3,1 млн грн. Спеціальний фонд обласного бюджету за доходами виконано на 64,3 млн грн. Власних доходів бюджетних установ надійшло 62,6 млн грн (97,2 відсотка від усіх надходжень спеціального фонду). До обласного бюджету з державного бюджету надійшло 2638,9 млн грн міжбюджетних трансфертів, з них субвенцій одержано 2270,7 млн грн. Станом на 1 грудня 2019 року в області чинними були 68 обласних програм, які є пріоритетними для області та спрямовані на стимулювання економічного розвитку, соціальний захист населення, створення належних умов життєзабезпечення. Чинні регіональні програми спрямовані також на виконання завдань, передбачених Стратегією розвитку Тернопільської області на період до 2020 року.

— Якщо підбити підсумки минулого року, на чому б ви акцентували першочергово?

— 2019 рік яскраво проілюстрував, що Тернопільська обласна рада була, є і буде насамперед поборником інтересів краян. Основоположними принципами нашої діяльності є відданість засадам державності, соборності, національній ідентичності. Попри розбіжності в політичних поглядах депутатському корпусу завжди болять безпекові питання. Щоразу, коли на нашу думку, виникали питання загрози національній безпеці чи інтересам України (будь то економічні, політичні чи, зрештою, військові) обласна рада реагувала миттєво й одностайно. Так відбулося, коли ми приймали звернення до керівництва держави щодо призупинення фінансування більшості проектів, які підтримали члени регіональних комісій по Державному фонду регіонального розвитку, Фонду соціально-економічного розвитку України, і вже були затверджені чинним Кабінетом Міністрів України щодо так званої формули Штайнмаєра, щодо розведення військ, торгівлі російським вугіллям, впровадження ринку землі, реформи адміністративно-територіального устрою тощо. І таких рішень були десятки.

Маємо наголосити, що обласна рада продуктивно діяла завдяки роботі кожного депутата зокрема, завдяки активності постійних комісій, а також організаційній спроможності виконавчого апарату. Отже, досягнуті результати — це плоди нашої спільної праці. Нині, на початках 2020-го, вже чітко видно: гуртом, не сподіваючись на когось, маємо продовжувати реалізовувати наступні етапи реформування області — і в галузі освіти, і в галузі медицини, й адміністративно-територіального устрою. У жодному разі не допустити повернення централізації, зменшення впливу органів місцевого самоврядування на державні процеси, а відтак — і узурпації влади. Лише в такому разі досягатимемо успіху.

Розмову вела Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою Тернопільської облради.