На знімку: Станіславів також був столицею ЗУНР.

Фото автора.

До Дня Соборності України у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка розгорнуто тематичну виставку «Моя соборна Україна знов зустрічає день новий». Тут представлено літературу, в якій відображено взаємини Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1918—1920 роках, описано передумови та основні причини об’єднавчого процесу.

«В історії нашої держави є події, доленосні за своїм історичним значенням. Одна з них — День Соборності, який відзначаємо 22 січня. Саме того дня 1919 року в Києві проголосили Акт Злуки українських земель у єдину соборну неподільну державу, яким стверджувалося об’єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської та Австро-Угорської імперій», — розповідає директор бібліотеки Людмила Бабій. — І хоча державі не вдалося тоді зберегти єдність та незалежність, проте сама ідея соборності, незалежності залишилася в серцях людей».

На виставці представлено літературу, що відображає також причетність нинішнього Івано-Франківська, а тоді Станіславова, до тих буремних подій, адже місто певний час було столицею ЗУНР. Саме з Івано-Франківська на 71-шу річницю Акта Злуки, 22 січня 1990-го, розпочалася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій — «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції.

«Нині, після початку неоголошеної війни Росії проти Української держави, проблема єднання не менш актуальна. Тож День Соборності — нагадування нинішнім і прийдешнім поколінням про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель.

Книжкова виставка — привід замислитися над історією країни, сьогоденням та майбутнім українського народу», — акцентує Людмила Бабій.

Івано-Франківська область.