Після розпаду Австро-Угорщини на західноукраїнських землях в 1918 році постала нова держава — Західноукраїнська Народна Республіка, яка прагнула об’єднатися з Великою Україною. 22 січня 1919-го здійснилася віковічна мрія, і воєдино злилися століттями відірвані дві частини єдиної України — Галичина, Буковина, Угорська Русь і Наддніпрянська Велика Україна.

Після проголошення Акта Злуки назву ЗУНР було змінено на Західна область Української Народної Республіки, якій надали територіальну автономію.

Сьогодні у всіх храмах, незалежно від того, до якої конфесії вони належать, упродовж усього дня молитимуться за Україну.

Також об 11-й годині розпочнуться урочистості на Личаківському кладовищі, де покладуть вінки до могил борців за незалежність України на полі почесних поховань, до меморіалу воїнам Української галицької армії та полеглим під час російсько-української війни.

Запалають лампадки на могилах Держсекретаря військових справ ЗУНР Д. Вітовського, коменданта Січових стрільців М. Галущинського, засновника «Пласту» О. Тисовського, воїна УГА С. Левицького.

У Львові покладуть квіти і запалять лампадки на могилі першого і єдиного Президента ЗУНР Євгена Петрушевича. Після смерті 1940-го його було поховано на Берлінському цвинтарі, а в листопаді 2002 року перепоховано на Личаківському кладовищі.

У Буську на його батьківщині відкрито перший і поки що єдиний в Україні пам’ятник Президенту ЗУНР.

Увечері у внутрішньому дворику ОДА розпочнеться мистецька акція з нагоди відзначення Дня Соборності України.

Львів.