У Полтаві відзначення Дня Соборності та ще кількох знакових дат Української революції 1917—1921 років розпочали з презентації книжок, присвячених видатному землякові — вченому-економісту, державнику Борису Мартосу. Відразу чотири такі видання представили в університеті економіки і торгівлі їхні автори — знані науковці й викладачі цього вишу Мирослав Аліман та Олексій Нестуля (останній є його ректором).

У книжках ґрунтовно проаналізовано теорію кооперації уродженця Полтавщини Бориса Мартоса та інші його наукові праці, що не втрачають своєї актуальності й сьогодні.

Однак під час згаданого заходу, зініційованого Північно-східним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті, говорили про Б. Мартоса ще й як про визначного громадсько-політичного діяча, одну з найпомітніших фігур Української революції. Адже тоді, в першому уряді молодої держави, він опікувався земельними справами, а після утвердження Директорії Української Народної Республіки очолював Міністерство продовольчих справ та навіть з квітня по серпень 1919 року керував урядом УНР, будучи водночас міністром фінансів.

Учений, один із фундаторів нашого кооперативного руху, мав чіткі уявлення про те, як має розвиватися економіка незалежної України та якими повинні бути в ній земельні відносини. А втілити плани в життя завадив не брак знань і досвіду, а брутальна агресія біло-червоної Росії, для якої самостійна соборна Україна поставала кісткою в горлі.

Тож Б. Мартос, як і багато його соратників по боротьбі, був змушений емігрувати за кордон. Проте й там він не забував про Україну та продовжував працювати задля її визволення від імперського ярма. Зокрема, 1968 року в газеті української діаспори «Свобода» з’явилася стаття Б. Мартоса «Правда про Крути», в якій наведено чимало подробиць легендарного бою. Про цю публікацію учасникам згаданої презентації книжок у Полтаві розповів регіональний представник УІНП в області Олег Пустовгар.

Полтава.