Нагадаємо, що такою з 1989 року є офіційна назва розташованої на південному сході Азії країни, яку раніше називали Бірмою.

А потужності згаданого вітчизняного підприємства вгніздилися у селі Чернечий Яр Диканського району, що на Полтавщині. Олію під власним брендом товариство експортує вже у понад 50 країн. За словами його фахівців, споживчий ринок Країни золотих пагод приваблює їх насамперед тим, що в структурі імпорту цієї держави олія входить до п’ятірки основних товарних груп. Зрозуміло, що наші виробничники зацікавлені у поставках туди саме органічної олії, яка істотно дорожча за звичайну.

У свою чергу спеціалісти департаменту агропромислового розвитку ОДА простежили шлях органічного натурпродукту із «хутора» біля Диканьки до тієї далекої країни. Як з’ясувалося, перші кроки до плідної співпраці було зроблено на всеукраїнській аграрній виставці. Саме там представники М’янми відвідали експозицію «Полтавщина — екобренд України». І неабияк зацікавилися нашою органічною олією. А потім, як то кажуть, ударили по руках із її виробниками в оспіваному великим Миколою Гоголем краї.

Цей досвід свідчить про те, що сентенції на кшталт «пробитися на іноземні ринки з продукцією, яка не є сировиною, майже неможливо» розповсюджують переважно ліниві й нерозпорядливі... До речі, наприкінці минулого року працівники ТОВ «Укролія» відправили перші партії з 50 тонн органічної рафінованої та 100 тонн органічної нерафінованої олії споживачам у Румунії. А вже цьогоріч відвантажили 350 тонн високоолеїнової соняшникової нерафінованої олії до Китаю.

Полтавська область.