До того ж хижацькими набігами на природу, як з’ясувалося, тут займаються навіть... наставники підростаючого покоління. Так, у Бериславському районі на нелегальному вирубуванні дерев попався... педагог.

Заступник начальника відділу державної охорони НПП «Кам’янська Січ» Олексій Бабенко та інспектор Олег Пушняк патрулювали один з унікальних природних лісів у балці серед степу, що біля села Республіканець. Почувши характерний звук працюючої бензопили, вони пішли на нього. І побачили двох чоловіків, які саме встигли повалити живу акацію білу з діаметром стовбура 90 сантиметрів. Поруч стояв «Москвич» із причепом, на який мали завантажити деревину.

«Ми були дуже здивовані, впізнавши у браконьєрах вчителя фізичного виховання школи одного із сусідніх сіл та його батька. Ще більше нас шокувала поведінка природогубів: вони нічого не пояснювали, тільки посміхалися та невимушено віджартовувалися, наче потрапили в якусь веселу пригоду. Коли ми викликали поліцію для складання матеріалів про факт екологічного злочину, вчитель Олександр узагалі дістав свій мобільний і почав у ньому грати», — каже Олег Пушняк.

Директор «Кам’янської Січі» Сергій Скорик про затримання «на гарячому» педагога-дроворуба також знає. «Територія нацпарку становить 12,5 тисячі гектарів, з яких половина — водне плесо. Але на таку величезну територію є лише 75 працівників, включно з адміністративним та господарським персоналом. Цього вочевидь недостатньо, щоб надійно перешкодити нелегальним рибалкам та порубникам, які так і намагаються у кожну шпарину пролізти, — скрушно зітхає Сергій Скорик. — Ми розуміємо, що дрова для опалення у степових селах потрібні, але ж не забороняємо збирати в лісосмугах та гаях сухостій, бо такий збір замінює санітарні рубки. Але для чого нищити живі дерева?»

Є причини, чому навіть спіймані «на гарячому» браконьєри не бояться відповідальності. Адже за винищення зелених насаджень передбачено невеликий штраф, який можна «відбити» продажем лише кубометра акацієвої деревини. А вилучені в підсудних бензопили і транспорт, що його мали б продавати в дохід держави як знаряддя злочину, суди зазвичай повертають власникам. Мабуть, для того, щоб їм було з чим знову до лісу податися.

На Херсонщині, до речі, не рідкість і випадки, коли знахабнілі учасники браконьєрських набігів чинять фізичний опір природоохоронцям. Так, у тій-таки   «Кам’янській Січі» під час затримання браконьєр збив двох працівників держохорони парку машиною і протяг їх із півсотні метрів на капоті своїх «Жигулів». Потерпілі (до слова, один із них — рідний брат Олега Пушняка, також інспектор держохорони Віктор Пушняк) дивом не загинули і не отримали тяжких травм.

Херсонська область.