Амбіційний проект зі створення меморіального комплексу національного значення на місці останнього бою отамана Чорного Ворона та його побратимів поблизу села Розумівка Олександрівського району започатковують на Кіровоградщині в рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917—1921 років.

«Стратегічне завдання полягає в тому, щоб перетворити меморіальний комплекс на місце національного й державного значення. Цей задум правильний не лише з точки зору відновлення історичної справедливості. Розумівка має бути комфортною для туристів. У планах — облаштувати урочище так, щоб воно стало одночасно місцем паломництва і відповідей для тих, хто шукає історичну правду, і тих, хто перебуває в пошуках гарного місця для відпочинку», — переконаний голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь.

У рамках проекту керівництво ОДА налаштовано вирішувати не лише культурні та історичні, а й інфраструктурні питання. Зокрема, за словами заступника голови ОДА Тетяни Волинець, працюватимуть і над розвитком у Розумівці сільського зеленого туризму, щоб люди мали можливість створювати власний бізнес, отримувати прибуток і розвивати село.

За інформацією прес-служби ОДА, відбулося засідання робочої групи зі створення меморіального комплексу, учасники якого представили та обговорили ідеї щодо концепції комплексу, розроблені архітекторами, дизайнерами та студентами факультету мистецтв Центральноукраїнського державного педуніверситету імені В. Винниченка і Кропивницького будівельного коледжу. Розробку проекту, який передбачатиме облаштування зони меморіалу, озеленення прилеглої території та створення місць для відпочинку туристів, експерти разом із керівництвом області розпочали з огляду та вивчення місцевої інфраструктури та безпосередньо урочища «Чорний Ворон» (на знімку).

Кіровоградська область.

Фото з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.