Народні депутати України Наталія Королевська та Валерій Гнатенко.

Народні депутати України від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська і Валерій Гнатенко зустрілися з керівництвом і співробітниками ДП «Торецьквугілля» в Торецьку Донецької області.

Валерій Гнатенко сказав про те, що Україна посідає перше місце в Європі й восьме у світі за запасами вугілля й вугільну галузь треба берегти й розбудовувати.

«Разом із колективами шахт ДП «Торецьквугілля» обговорили концепцію розвитку вугільної промисловості, представлену урядом, і дійшли висновку, що головна суть цієї концепції — це ліквідація вугільної галузі в Україні. Тому колектив доручив нам зустрітися з міністром вугільної промисловості й урядом, передав звернення до Президента, щоб у жодному разі не допустити закриття шахт. Обов’язок держави — зберегти й підтримати підприємства Донецької та Луганської областей, у тому числі й вугільної галузі, які впродовж п’яти років працюють в умовах бойових дій, виконують важливу соціальну функцію і є хранителями України на прифронтових територіях», — підкреслила народний депутат Наталія Королівська.

Також вона зазначила, що в Торецьку шахтарі, які працюють фактично на лінії вогню, доведені до межі величезними боргами у заробітній платі. Загалом гірники отримали приблизно 40 відсотків листопадової зарплати й третину заробітної плати грудня.

«Що сьогодні вимагають шахтарі? Перше: в найкоротший термін погасити заборгованість у заробітній платі. Друге: сформувати адекватну тарифну політику на електроенергію й ціну на вугільну продукцію. Третє: розробити чітку державну стратегію розвитку вугільної галузі й дорожню карту із залучення інвестицій і нових ринків збуту. Четверте: передбачити державне фінансування галузі й додаткові кошти на модернізацію українських вугільних шахт. Виконання цих вимог дасть змогу захистити всіх шахтарів нашої країни, підтримати соціальну інфраструктуру, забезпечити прибутки в місцеві бюджети і зберегти вугільну галузь. Але головна вимога шахтарів і всіх жителів Донбасу — це якомога швидше зупинити бойові дії й повернути в Україну мир!» — цитує Наталію Королевську сайт Політичної партії «Опозиційна платформа — За життя».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.