Президент України Володимир Зеленський своїм указом присвоїв звання «Герой України» (посмертно) викладачу Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу Ганні Бортюк, а також командиру пожежно-рятувального відділення облуправління ДСНС прапорщику служби цивільного захисту Сергію Шатохіну.

Ордени «Золота Зірка» будуть вручені родичам загиблих.

Бортюк і Шатохін удостоїлися вищої відзнаки за героїзм і самопожертву, виявлені у порятунку людей під час пожежі в будівлі коледжу на Троїцькій, 25. Тоді, нагадаємо, крім них загинуло ще 14 осіб.

Ганна Бортюк, яка викладала в навчальному закладі вищу математику та інформаційні дисципліни, три рази поверталася в палаючий будинок, щоб вивести дітей (чоловік Ганни — співробітник ДСНС), а коли зайшла в черговий раз, вийти вже не змогла. Незважаючи на це, до останньої хвилини відважна жінка діяла усвідомлено. Щоб не опинитися під завалами, вона піднялася якнайвище... 5 грудня при розчищенні завалів її тіло рятувальники знайшли першим.

Під час пожежі Сергій Шатохін по приставній драбині ліз на третій поверх із боку двору. Піднімався на розвідку. У цю хвилину з вікна вистрибнула студентка. Вона збила рятувальника з драбини, і обоє впали вниз, проломивши дах прибудови. Дівчина вижила, діставши перелом, а пожежник помер через три дні.

Одеса.