Луганська обласна прокуратура формує спеціальне управління, яке займатиметься розслідуванням злочинів, пов’язаних із російською агресією, та отриманням якісних доказів, які можна використовувати в міжнародних інституціях.

Коли заходиш до приймальні прокурора Луганської обласної прокуратури Олексія Ляшенка (на знімку), мимоволі зупиняєш свій погляд на досить незвичному для такого місця предметі — протитанковому ракетному комплексі. Щиро дивуєшся: нащо тут така серйозна зброя? Зрозуміло, це макет, але є підозра, що поставлено його з певним підтекстом.

— Так, це сувенір, —— підтверджує Олексій Ляшенко. — І з’явився він тут із певним умислом. Щоб одразу нагадувати відвідувачам, в якій області ми живемо. До нас часто приїжджають різні делегації, окремі представники яких не уявляють собі, що таке жити в умовах війни. Не уявляють того жаху, який відчували й відчувають сьогодні жителі населених пунктів на лінії розмежування, де тривають обстріли. Не уявляють умов, у яких виконують свої завдання співробітники прокуратури. Для того щоб у наших гостей було відчуття і розуміння того, як складно області жити і працювати в умовах бойових дій, я і поставив цей макет.

Наміри нового прокурора області цілком зрозумілі, якщо врахувати, що до свого призначення він очолював військову прокуратуру. Загалом слід зазначити, що у зв’язку з тривалістю бойових дій на території Луганської та Донецької областей і особливостями, що виникли в діяльності відомств цих двох регіонів, на відповідальні посади призначено саме вихідців із військової прокуратури, які добре знаються на розслідуванні специфічних злочинів, пов’язаних із військовою сферою. Скажімо, по Луганщині наразі здійснюється процесуальне керівництво у 453 справах, в яких розглядаються понад шість тисяч епізодів, пов’язаних саме з конфліктом на Донбасі. До речі, для системнішої роботи Генеральна прокуратура прийняла рішення про створення у своїй структурі спеціального департаменту, який займатиметься розслідуванням злочинів, пов’язаних із російською агресією на території України. Управління названого департаменту з’явилися в Луганській та Донецькій областях. Вони займатимуться документуванням таких злочинів, а також систематизовуватимуть матеріали, які перебувають у провадженні, і, відповідно, підтримуватимуть держобвинувачення. Досвіду в цьому напрямі в луганських прокурорів, звичайно, не так багато, але...

— ...Проситимемо міжнародних партнерів, щоб їхні фахівці навчали наших прокурорів, а вони зі свого боку передаватимуть свої знання з гуманітарного міжнародного права слідчим поліції та СБУ. Щоб на світовому рівні ми змогли доводити присутність Російської Федерації та її агресію на сході України та грамотно розслідувати злочини такої категорії, —пояснює Олексій Ляшенко. — Як відомо, у нас немає практики в цьому напрямі, тому й створюється такий департамент. У нашому управлінні працюватимуть 26 осіб, і нині ми формуємо колектив, підбираємо людей. Вимоги до них високі — професіоналізм та добре знання англійської мови. По суті, така структура повинна була з’явитися давно, ще в 2014 році. Певна робота, звичайно, велася, але сьогодні створений у столиці департамент має значно ширші повноваження. Його діяльність спрямована на отримання якісних доказів, які можна використовувати в міжнародних інституціях.

Існує ще один важливий нюанс на користь Олексія Ляшенка. Ще до його нового призначення робота співробітників обласної прокуратури не викликала довіри в правоохоронців, тому для реалізації тих чи інших матеріалів вони часто зверталися саме до військового прокурора. Причому останнім часом це вже мало масовий характер. Скажімо, коли йшлося про категорії справ за ст. 368 КК України про отримання неправомірної вигоди посадовими особами, то доводилося звертатися до Генерального прокурора за клопотанням, щоб саме військова прокуратура займалася такими справами.

— Нам давали такі повноваження, і ми працювали без жодних зволікань, — розповідає Олексій Ляшенко. — Наприклад, займалися найрезонанснішою за всю історію правоохоронних органів Луганської області справою про отримання неправомірної вигоди начальником управління Держгеокадастру в Луганській області в сумі 500 тисяч грн. Це було в 2017 році, а пізніше затримали ще низку співробітників цієї служби. Двох спільників начальника вже засуджено, а що стосується головного фігуранта, то незабаром у суді розпочнуться дебати й буде винесено вирок. За вимагання також затримано начальника Сватівського відділу Держгеокадастру. Були ще справи щодо співробітників поліції, ДСНС, Лисичанського прикордонного загону. Ми затримували також низку депутатів місцевих рад, податкової служби, представників міської влади.

Варто зауважити, що такі справи розглядаються доволі рідко. Крім того, вони вимагають спеціальних знань державного обвинувача, щоб фігурант отримав реальну міру покарання. За офіційною статистикою, корупціонерів затримують часто, при цьому справи розглядаються дуже довго, а в результаті за ґратами опиняються одиниці.

— Я провів понад 30 справ, якими, зауважую, повинна була займатися обласна прокуратура, а не я, військовий прокурор. Але в мене боліла душа за те, що область перебуває в складній ситуації, викликаній бойовими діями, а окремі представники владних структур цим користуються, розкрадаючи державні кошти. Тому я займаю принципову позицію в боротьбі з корупцією для того, щоб наша область могла нормально розвиватися, і вже маю певний досвід, оскільки виконую цю роботу третій рік, — зазначає обласний прокурор. — Мушу сказати, що склад прокурорів змінюватиметься. Не таємниця, що серед прокурорських працівників опинилося багато випадкових людей. Тому, думаю, буде прийнято низку кадрових рішень, і з тими прокурорами, хто не хоче працювати чесно, ми попрощаємося.

Луганська область.

Фото надано прес-службою Луганської обласної прокуратури.