На території Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут», поблизу залізничної станції Крути на Чернігівщині, відбулися урочисті заходи із вшанування полеглих за вільну Україну. Подвигу героїв прийшли вклонитися майже дві тисячі осіб — представники влади, Спілки офіцерів України, учасники АТО/ООС, волонтери, історики, курсанти військових навчальних закладів із Києва і Львова, громадські активісти, мешканці навколишніх сіл. Велелюдний мітинг біля монумента розпочався з панахиди за полеглими героями, яку провів настоятель Ніжинського Свято-Покровського храму Чернігівської єпархії ПЦУ протоієрей Михаїл Якубів.

— Ми збираємося тут з року в рік, щоб пом’янути велетів духу, героїв України. У своїй уяві бачу молодих юнаків, руки яких не пахли порохом, а були в чорнилі, бо ще вчора вони сиділи за партами, а коли прийшла лиха година, стали на захист України, — сказав священик. — Історія, на жаль, повторилася, і п’ять років тому молоді хлопці покинули все і пішли на схід України віддавати своє життя за те, щоб ми могли спокійно молитися і трудитися.

Боротьба не закінчується, вона триває. Тому сьогодні, згадуючи загиблих понад сто років тому юнаків, будьмо готові, кожен із нас, стати на захист своєї Вітчизни — нашої України і наших рідних.

— Ще зовсім молоді, але з абсолютним усвідомленням того, що вони хочуть бути вільними і незалежними, оборонці Крут стали на захист української державності, — наголосив під час мітингу заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван. — Їхній героїзм, без перебільшення, — символ незламності українців. Таку ж силу духу і стійкість у цей самий день майже сто років по тому виявили і наші сучасні герої, які у 2015-му відбили наступ ворога під Вуглегірськом. У 13-му мотопіхотному батальйоні, який вступив там у бій, переважно воювали бійці з Чернігівщини. Для декого з них це був останній бій. Ми низько вклоняємося їхньому подвигу і пишаємося ними.

Андрій Подорван наголосив: бій під Крутами був «ефективною операцією», яка показала, що навіть значно переважаючого чисельно ворога можна бити, якщо людей веде ідея.

Заступник голови Чернігівської облради Арсен Дідур закликав віддавати шану полеглим героям «не тільки словом, а й ділом». Він також наголосив, що в України той самий ворог, що і сто років тому, — Росія.

Народний депутат України другого скликання Євген Лупаков зазначив, що Крути це й символ соборності України — тоді, у 1918-му, тут воювали представники різних регіонів, зокрема й галичани. І нині вшанувати пам’ять героїв приїхали люди з Києва, Львова, Хмельницького, Сум, Чернігівщини.

На мітингу також звучав заклик міцно тримати внутрішній фронт, як його тримають бійці на Донбасі, і пам’ятати, що «немає миру у рабстві, у концтаборі, мир може наступити тільки після перемоги».

Під час меморіальних заходів відбулася низка виставок та перфомансів — усі охочі побували на екскурсії у музеї героїв Крут, ознайомилися з виставкою «Блокпост пам’яті», стали учасниками історичної реконструкції.

Фото автора.