Програма РАДА провела зустріч представників проектів технічної допомоги, у якій взяли участь народні депутати Павло Фролов, Вікторія Гриб, Максим Перебийніс, Дмитро Микиша, Ігор Василів та Вадим Галайчук, представники апарату Верховної Ради, проектів технічної допомоги, міжнародних організацій та іноземних посольств. Тема заходу — «Верховна Рада-2020: оцінки та очікування», тож його учасники підбивали підсумки другої сесії парламенту та ділилися прогнозами щодо майбутньої роботи. Відкривши обговорення, директор Програми РАДА Ігор Когут привітав учасників зустрічі та розповів про напрями діяльності, а це, зокрема, Програма стажування молоді у Верховній Раді, діяльність Освітнього центру Верховної Ради, тренінги для помічників народних депутатів та щодо діяльності парламентаріїв в округах.

Керівник Головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Теплюк (на знімку праворуч) відзначив готовність парламенту та апарату до здійснення парламентської реформи. Він вказав на потребу ухвалення нової редакції Регламенту, зауваживши, що очікуване спрощення законодавчих процедур не повинно призвести до погіршення якості підготовки законів.

Експерт Програми РАДА Володимир Крижанівський представив свій аналіз діяльності Верховної Ради під час першої та другої сесій. При цьому від порівняв показники роботи парламенту нинішнього та попереднього, восьмого, скликання. Значну увагу він приділив дотриманню законодавчої процедури. Експерт відзначив велике навантаження на Головне науково-експертне управління.

Учасники зустрічі також обговорили питання реформування Верховної Ради, внесення правок до Регламенту, забезпечення прав опозиції, прийняття низки суспільно важливих законів, зокрема про децентралізацію та ринок землі.

Одним з питань також стало впровадження електронних інструментів урядування. Зокрема, президент фонду «Східна Європа» Віктор Лях поінформував присутніх про функціонування веб-порталу громадського обговорення законопроектів, який було створено за підтримки Програми РАДА.

Керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Олександр Піскун наголосив на важливості якісного аналізу роботи Верховної Ради, який дав би змогу оцінити її вплив на життя країни. Він також вказав на потребу забезпечення системності діяльності парламенту.

Довідково

Програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» виконується фондом «Східна Європа» та реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото зі сторінки Програми РАДА у Фейсбуці.