Голова обласної державної адміністрації — керівник облВЦА Сергій Гайдай вважає, що «інформаційну війну ми сьогодні програємо», оскільки вздовж лінії розмежування чутний сигнал усіх сепаратистських FM-радіо. Така само ситуація і з російським телебаченням. Керівник області звернувся до Секретаря РНБО Олексія Данілова з проханням виділити мобільні комплекси, що здатні ефективно протидіяти ворожому сигналу.

За інформацією представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України у Луганській області Володимира Горобця, днями має відбутися кодування сигналу 20 найбільш рейтингових українських телеканалів. Проте на території області приймаються 117 супутникових каналів. Окрім того, більшість населення є користувачами кабельних мереж, власники яких переважно вже уклали відповідні угоди з медіа-групами, що закривають свої програми, тож для них ситуація взагалі не зміниться. ТОВ «Зеонбуд», яке є провайдером цифрової ефірної мережі Т2, також не використовуватиме кодування, тому глядачі матимуть можливість безплатно дивитися 32 канали.

Під час робочої наради з проблемних питань захисту інформаційного простору області обговорили залучення національних мовників для збільшення обсягів україномовного контенту та розвитку мережі малопотужного FM-мовлення вздовж україно-російського кордону та поблизу лінії розмежування. Найближчим часом у рамках міжнародної технічної допомоги Луганщина отримає три потужні цифрові передавачі. Водночас на РТС у Бахмутівці планують встановити ретранслятор, який працюватиме в режимі модуляції, найкращому для розповсюдження сигналу на тимчасово окуповану частину області. Це дасть змогу дивитися проукраїнські російськомовні телеканали — інформаційний UA:TV1 та розважальний UA:TV2 — по той бік лінії розмежування.

Луганська область.

Фото з соціальних мереж.