Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Олена Шуляк, Руслан Стефанчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголосив, що український парламент переходить до нового формату роботи — за Планом законодавчих робіт.

Глава парламенту нагадав, що упродовж минулої сесії, незважаючи на різні політичні позиції та жорсткі дискусії, Верховна Рада прийняла 158 законів у цілому і розглянула 463 законопроекти.

«Це дійсно гарний показник, і дуже сподіваюсь, що під час роботи третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання парламент зможе зберегти такий темп, — сказав Дмитро Разумков. — З іншого боку, важливо, щоб якість законопроектів зростала».

Голова Верховної Ради нагадав, що на минулій сесії було прийнято закон про План законопроектних робіт, що дасть змогу працювати парламенту планово. Комітет з питань правової політики проводить зведення Плану законопроектних робіт. За словами Д. Разумкова, майже 400 законопроектів уже внесено до головного плану, є ще і додатковий план законопроектних робіт. План буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань парламенту.

Депутатський значок — не привілеї, а відповідальність

Дмитро Разумков звернувся до народних депутатів зваженіше підходити до виступів під час ефірів та під час спілкування з людьми. «Відповідальність, яка лежить на народних депутатах, більша, аніж на інших», — підкреслив глава парламенту. Він також зауважив, що багато людей говорять про те, що у Верховній Раді начебто якийсь інший «клімат», і багато депутатів відірвані від реальності. «Ситуація може швидко змінитися, і з не дуже зручних крісел у Верховній Раді можна знову опинитися ближче до людей, — сказав Д. Разумков. — Багато про це говорили під час виборчої кампанії. Головне — залишатися людьми, значок народного депутата — це не привілеї, а відповідальність».

Голова Верховної Ради також звернувся до Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування — тримати на контролі ситуацію з поширенням коронавірусу, відзначивши, що за потреби Верховна Рада готова оперативно ухвалювати рішення.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук поінформував про План законопроектних робіт Верховної Ради, зауваживши, що за весь період роботи парламенту такий план був лише у 1997, 1999 та 2006 роках, а відтепер це внесено як обов’язкову норму Регламенту. Зокрема, вперше буде виділено блок основних, інституційних законопроектів та другий додатковий блок питань — змін до чинних законодавчих актів. Перший блок стосуватиметься змін до Конституції України, проектів законів, які передбачені Конституцією, але досі не розроблені — таких законів понад 20, а також проектів кодексів України та змін до них. У плані буде також блок законів первинної розробки і блок ратифікацій. За словами Р. Стефанчука, потрібне також «вичищення законодавчого сміття» — проаналізувати, які закони, постанови чи розпорядження Голови Верховної Ради вже втратили свою актуальність. Окремо буде також визначено перелік законів, спрямованих на залучення іноземних інвестицій, і здійснено їх офіційний переклад англійською мовою. За дорученням Голови Верховної Ради проведено засідання робочої групи щодо внесення конституційних змін і розроблено окремі рекомендації. Відбулося також засідання робочої групи щодо проекту закону про всеукраїнський референдум, і найближчим часом його буде внесено до сесійної зали. Р. Стефанчук поінформував, що парламент поступово переходить до електронної форми обігу законопроектів, однак ще півроку буде як електронна, так і паперова форма.

Як Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що глава держави просить парламент розглянути нинішнього пленарного тижня законопроекти про злодіїв у законі, зміни до Закону про громадянство, зміни до Конституції щодо скорочення чисельності Верховної Ради до 300 народних депутатів України, питання ратифікації.

Представниця Кабінету Міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк застерегла від ухвалення законопроектів, які призведуть до суттєвих видатків із держбюджету, до яких нема фінансово-економічних розрахунків, закликавши доопрацювати ці законопроекти з тим, щоб їх вплив на державний кошторис був мінімальним.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк висловила занепокоєння, які мають і багато громадських організацій, щодо процедури розгляду резонансних питань — зокрема, щодо запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, змін до Конституції, законопроекту щодо дезінформації, виборів на Донбасі, Трудового кодексу тощо. Вона нагадала, що в парламенті продовжить роботу місія Європарламенту з реформування Верховної Ради. «Наша робота повинна базуватися на взаємоповазі, на взаємодовірі один до одного», — наголосила О. Кондратюк.

Продовження курсу реформ

Під час виступів від депутатських фракцій перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що головним завданням для монобільшості є продовження курсу реформ, і щоб громадяни України відчули на собі покращення житті. Парламентарій закликав на новій сесії ухвалити, зокрема, реформу децентралізації, новий Трудовий кодекс, провівши необхідні консультації з різними політичними силами, а у зв’язку з проведенням нинішнього року місцевих виборів — вдосконалити Виборчий кодекс, внести технічні зміни. Парламент також має розглянути кадрові питання. Фракція «Слуга народу» запропонувала у рамках парламентського контролю обговорити під час Години запитань до уряду ситуацію з платіжками за тепло і газ, запросивши до парламенту міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля. 

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко привернув увагу до ситуації в економіці, падіння промислового виробництва, яке, за його словами, минулого року становило по Україні мінус 5-6%, а, зокрема, у Харківській області — майже мінус 15%. Політик висловив застереження щодо схвалення нового Трудового кодексу. 

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов привернув увагу до ситуації з обранням керівництва ДБР, зокрема, що заступником керівника ДБР призначено колишнього адвоката Януковича. Фракція запропонувала викликати на засідання профільного парламентського комітету очільницю ДБР Ірину Венедіктову та заслухати у парламенті родичів Небесної Сотні, схвалити проекти постанов про утворення ТСК щодо дослідження фактів незаконного втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів та ТСК щодо розгляду справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Головне не кількість, а якість

Потрібно пишатися не кількістю прийнятих законопроектів, а їх якістю — таку думку висловила лідерка депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Політик привернула увагу до загрозливої, на її думку, ситуації в економіці держави: за словами Ю. Тимошенко, за січень на понад 13 мільярдів гривень не виконано доходи держбюджету. Лідерка «Батьківщини» закликала скликати засідання РНБО для аналізу ситуації в економіці, а також зібрати нараду лідерів депутатських фракцій для обговорення проекту Трудового кодексу, ситуації зі зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги, виплати захмарних зарплат і премій чиновникам. Юлія Тимошенко також закликала партію «Слуга народу» позбавити депутатського мандата Євгенія Брагара за його «пораду» у прямому телеефірі пенсіонерці з Кіровоградщини — продати собаку, щоб заплатити за газ. У відповідь на пропозицію Юлії Тимошенко Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запропонував лідерам фракцій зібратися на робочу нараду в його кабінеті у понеділок о дев’ятій годині вечора за участю представників уряду та прем’єра.

Заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк запропонував парламенту схвалити Постанову щодо відзначення шостої річниці Революції Гідності, а також провести прозорий конкурс на посаду очільника ДБР.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко підтримав пропозицію заслухати уряд щодо платіжок за комірне, водночас закликав і Прем’єр-міністра прийти до парламенту на Годину запитань до уряду. Щодо змін до Виборчого кодексу, на думку парламентарія, спочатку потрібно, щоб запрацював новий Виборчий кодекс, а вже потім за потреби вносити до нього зміни.

Від імені депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч закликав парламент схвалити законопроекти, які сьогодні турбують суспільство й спрямовані на розвиток економіки. 

Наприкінці Погоджувальної ради Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що під час Години запитань до уряду в п’ятницю, 7 лютого, буде відведено 15 хвилин на виступ Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Розроблено План протиепідемічних заходів

Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував, що на сьогодні у світі зареєстровано 17 тисяч 359 випадків захворювання на коронавірус, із них 362 смертельних випадки, а одна смерть — на Філіппінах.

2 лютого оперативний штаб МОЗ України провів оперативне засідання, на якому було обговорено та схвалено проект Розпорядження Кабінету Міністрів про заходи запобігання занесенню і поширення на територію України гострої респіраторної хвороби, спричиненої цим вірусом, та проект Національного плану протиепідемічних заходів реагування на поширення випадків поширення інфекційних хвороб, спричинених новим коронавірусом, розповів голова комітету. 

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова розповіла про підготовку законопроектів, спрямованих на вдосконалення виплати пенсій.

11—12 лютого Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин проведе виїзне засідання на Херсонщині з питань анексованого Криму, повідомив голова комітету Дмитро Лубінець.

На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков від імені парламенту висловив співчуття рідним і близьким у зв’язку із смертю голови Президії Верховної Ради УРСР у 1984—1990 роках Валентини Шевченко, котра померла у віці 84 років.