Багато що вважалося неможливим, доки не було зроблено. Так думав, мабуть, і киянин Леонід Коваленко. Він встановив рекорд України — цілу годину дивився на сонце нічим не захищеними очима. Ця подія відбувалася сонячного дня 17 жовтня 2019 р. на оглядовому майданчику в Маріїнському парку в Києві. На небі не було жодної хмаринки, саме сонце сприяло встановленню рекорду. Багато людей спостерігало за незвичним експериментом. Експерти Національного реєстру рекордів України (НРРУ) на чолі з Віталієм Зоріним пильно стежили за Леонідом увесь час, щоб не було ніякої каверзи з його боку. Пересвідчившись, що експеримент виконаний правильно, Віталій Зорін під оплески всіх присутніх особисто вручив Леоніду Коваленку диплом рекордсмена, де записано: «Найтриваліший час споглядання сонця без захисту очей. Леонід Коваленко».

Так з’явився новий рекорд України, який буде внесено в книгу НРРУ в 2020 р. Це досягнення заслуговує бути внесеним до Книги рекордів Гіннеса. А я десь колись читав, що для цього потрібно заплатити 25 тисяч доларів.

Таких коштів Леонід поки що не має.

Експертам із НРРУ і глядачам він сказав, що коли довго дивиться на Сонце, то бачить темний диск, а в звичайному режимі воно для нього біле, таке, як для всіх. Леонід свою здібність відкрив п’ять років тому. На його зір вона поки що ніяк не вплинула. Лікарі під час розмови з Леонідом йому не вірили і сказали, що такі експерименти небезпечні для очей. Тепер він сподівається, що медики будуть уважнішими до його феномена, адже він визнаний офіційно експертами НРРУ.

10 грудня 2019 р. в НСК «Олімпійський» відбулася презентація книги «Національний реєстр рекордів України-2020». До неї увійшли рекорди, зареєстровані НРРУ в період з 13 вересня 2017 р. до 17 червня 2019 р. У книзі зареєстровано 1509 рекордів в Україні: найбільше в Київській області (613).

Перший в історії сертифікат про рекорд було вручено капітану яхти «Ікар» Борису Немирову. Сім моряків під його керівництвом 9 вересня 1988 р. стартували з Миколаєва і через 327 діб, обійшовши земну кулю, повернулися в порт прописки, ставши першими в СРСР яхтсменами, які здійснили навколосвітню подорож на яхті.

Наведу деякі приклади з книги НРРУ-2020.

1. Найтриваліша у світі прес-конференція Президента України Володимира Зеленського тривала 14 год. 7 хв.

2. Найбільша колекція вишитих і тканих рушників у екс-президента України Віктора Ющенка. Вона налічує 5730 рушників.

3. Найсильніша жінка планети Ольга Лящук у Києві луснула своїми стегнами три кавуни за 7,59 сек. Ще вона 17 разів підняла бетонну копію Книги НРРУ вагою 90 кг лише за 1 хв.

4. Мукачівський каратист Ігор Капура за 5 хв. розбив 163 дошки завтовшки 2,5 см.

5. Перша чемпіонка Європи серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату Наталія Мудрик (кульова стрільба) з Кривого Рогу.

6. Львівський дитячий педіатр-ендокринолог Олег Скавиш зубами протягнув 614-тонний морський корабель на 15 м, літак АН-2 вагою 5 т 13 кг на 4 м 94 см, підняв гирі загальною вагою 200 кг. За свої «зубаті» недитячі рекорди він отримав прізвисько Тягнизуб і присвячує ті рекорди благодійній меті — збирає кошти на лікування дітей із онкологічними хворобами.

7. Тетяна Яловчак з Донбасу подолала вісім найвищих вершин у світі.

8. Одеситка Оксана Кобелецька народила п’ятох дітей (трьох хлопчиків і двох дівчаток).

9. У полтавчанки Ганни Рекало обсяг грудей 128 см (11 розмір). На день народження їй подарували футболку з написом на грудях: «Дивись в очі», але чоловіки, звісно, навпаки, дивляться не в очі.

10. Тренер з боксу з Борислава Тарас Барна з 1991 р. збирає вирізки з преси про братів Кличків. Його колекція налічує 7147 вирізок. Віталій Кличко особисто вручив диплом Тарасу.

11. 16-річна киянка Олена Корзенюк жодного разу за життя не стригла своє волосся, яке зараз має довжину 235 см.

12. Лев Бондаренко з Харкова в свої вісім років і сім місяців учетверте став рекордсменом України, назвавши 140 термінів із квантової фізики та астрофізики. Він читає з двох років, зокрема енциклопедії, а з чотирьох знає всі столиці світу, що також стало його рекордом.

13. На висоті 1000 м на борту літака АН-2 П офіційно зареєстровано шлюб одеситів Марії Попович і Олексія Потравка.

14. Подружжя Галина (81 рік) та Юрій (79 років) Захаржевські здійснили політ на повітряній кулі. У шлюбі вони перебувають 56 років і давно мріяли разом політати на аеростаті.

15. В Яворівському районі Львівської області до свята обжинків виготовили пиріг завдовжки 112 м 95 см

16. У селі Оліївка під Житомиром приготували найдовший в Україні — 222,2 м — шашлик на мангалі. 400 кг м’яса роздали безплатно всім охочим.

17. Сумчанин Олег Гарін назвав напам’ять 23.000 знаків після коми числа пі.

18. Дмитро Яндоловський став наймолодшим капітаном далекого плавання в 25 років.

19. У селищі Доброслав на Одещині голова сім’ї Павло Семенюк мав один-єдиний шлюб, у якому народилося 13 дітей, 127 онуків, 203 правнуки і 3 праправнуки. Сім’я складається з 346 осіб.

20. Едіта Онаць із Сваляви (Закарпаття) при зрості 115 см народила дочку і стала найнижчою мамою в Україні.

21. Гірськолижним спортом захоплюється 85-річний Євгеній Антропов із Черкас. На гірські лижі він уперше став у 79 років. Свій день народження лижник зустрічав у Карпатах: за 6,5 години пройшов 20 трас, 32 спуски.

22. Надія Шаригіна (на знімку) зі Львівської області почала сідати на шпагат після виходу на пенсію. В 93 роки і 3 місяці вона стала найгнучкішою жінкою України поважного віку. Єдиною конкуренткою Шаригіної є 95-річна американка.

23. Наталія Зоріна з Херсона в 63 роки не тільки щодня тренується сама, а й має 34-річний стаж тренера з фітнесу.

24. Трюкач Сергій Шадрін встановив одразу два рекорди: протягом однієї хвилини кидав ножі (а їх було 13) правою ногою в дерев’яний щит з асистенткою (а це його дружина Наталя). Потім він кидав ножі почергово правою і лівою рукою (91 ніж) і жодного разу не зачепив Наталю.

25. Найбільші сани Святому Миколаю зробили доброславські майстри: довжина 8 м, ширина 1,57 м, висота 2,57 м. На цих санях Миколай привіз дуже багато подарунків для дітей.

Під час презентації книги на сцені НСК «Олімпійський» встановлювали нові рекорди. Новий світовий рекорд встановив запорізький козак Владислав Яровий: «Максимальна кількість безперервних обертів 40-кілограмової гирі однією рукою з зав’язаними очима» (26 разів). Тренер Сергій Щербій.

На презентацію книги НРРУ-2020 були запрошені з усієї України рекордсмени, чиї прізвища увійшли до неї.