Чи може об’єднати приморське місто Южне навколо себе Сичавку, Коблеве і населені пункти, розташовані вздовж берега Тилігульского лиману, та ті, що входять до Визирської ОТГ? Відповідь на це як на теперішні часи далеко не просте запитання позитивна — може, якщо створити туристичну агломерацію. Нині спільна діяльність спрямована на залучення інвестицій для розвитку конкурентоспроможної курортної зони.

Для цього необхідно створювати гідні умови і для порто-промислової зони на Аджалицькому лимані, де працюють найбільші платники податків регіону. Такої думки дотримуються учасники зустрічі, яка відбулася в Южненській міській раді. Представники влади та депутати всіх рівнів в особистому спілкуванні неодноразово обговорювали ці теми. Ініціатором зустрічі виступив депутат Одеської обласної ради Олег Кутателадзе (на знімку праворуч).

— Сьогодні є закон про співпрацю громад, ми можемо на основі цього закону виписати всі наявні у нас проблеми, створити коаліційний орган, і міський голова Южного Володимир Новацький його координуватиме. Адже центром розумно зробити саме місто Южне. Всі громади залишаться самостійними, але в них буде спільний інтерес, і навколо цього інтересу об’єднаються фінанси, програми та умови, для того, щоб інвестор сюди заходив і почувався комфортно, — вважає Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Учасники зустрічі визнали, що в Коблевому, Южному й Сичавці триває багатоступінчаста робота для залучення інвесторів. Зараз планують створити проект берегоукріплювальних споруд у районі пляжів сіл Коблеве й Сичавка, що значно розширить пляжну зону. Завдяки будівництву гідротехнічної споруди та поглибленню каналу «Тилігульський лиман — Чорне море» можна відновити роботу рибальських артілей. Це створить додаткові робочі місця для жителів прилиманських сіл. У перспективі потрібно розвивати й курсування з моря в лиман невеликих яхт і катерів, що значно підвищить туристичну привабливість.

Місто Южне вже поповнює свій бюджет, надаючи можливість французькій компанії «Marcus Invest Group» будувати туристичні об’єкти. У міській раді розглядають питання про будівництво автомагістрального мосту в гирлі Аджалицького лиману і будівництво інвесторами з Данії сміттєпереробного заводу.

Данці, які до нас приїжджали, вивчали це питання. Місто Южне їм дуже цікаве, тому що в нас компактна інфраструктура. Заводи, що переробляють сміття, виробляють тепло й електроенергію. Технічно підрядника все влаштовує, не вистачає самого сміття. Питання про створення агломерації могло б розв’язати проблему утилізації сміття й для міста Южного, а також для всіх сіл, які би з нами співпрацювали, — розповідає Лариса Шегида, керуюча справами виконкому Южненської міської ради.

Створення агломерації навколо міста Южного ніяк не торкнеться самостійності громад як територіальних одиниць. Але для туриста буде зрозуміло, що, проживаючи в готелі в Коблевому, він може на електротранспорті проїхати уздовж красивої набережної на пляж Сичавки, а потім тією самою набережною пройтися до Южного і там відвідати аквапарк. А наступного дня — купити квиток на катер і з’їздити на екскурсію по Тилігульському лиману, там спробувати делікатеси на устричній фермі чи відвідати спа-курорт із цілющими грязями в Калинівці. Щоб ця мрія стала реальністю, потрібно докласти спільних зусиль для будівництва інфраструктури й на законодавчому рівні надати цій території статусу курорту.

Народні депутати України Ігор Васильковський і Артем Чорноморов (фракція «Слуга народу»), які були присутні на зустрічі, підтримали цю ініціативу. Адже всі розуміють, що без лобіювання інтересів майбутньої Южненської агломерації на загальнодержавному рівні багато проектів втілювати в життя буде складніше.

Народний депутат України Артем Чорноморов, виборчий округ якого знаходиться в Березанському районі Миколаївської області, вважає, що після завершення реалізації реформи децентралізації взаємодія між громадами стане більш спрощеною.

— Після одержання статусу курорту, система оподатковування в Коблевому трохи зміниться, з’явиться курортний збір, а інвестори в усьому світі бачитимуть статус і розумітимуть: це місце, куди люди їдуть відпочивати, — Артем Чорноморов, народний депутат України.

Результатом зустрічі з обрання шляхів розвитку приморської території стане підписання меморандуму про співпрацю та план загального економічного розвитку в області рекреації й туризму, між містом Южним, Визирською і Коблевською ОТГ і всіх зацікавлених прилиманських сіл. Для цього вже створюється робоча група, яку очолять Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради та Лариса Шегида, керуюча справами виконкому Южненської міської ради.

Компетентна думка

Володимир Новацький, Южненський міський голова:

— Я думаю, що це щось нове, це ноу-хау в Україні. Ця агломерація має перспективу, має майбутнє. Сьогодні йдеться не про об’єднання громади навколо одного району, одного міста. Ми вже вийшли на рівень міжобласний.

Нас пов’язує не область і не регіон, а Чорне море. Населені пункти уздовж Чорного моря — це зовсім нова структура об’єднання. З підключенням депутатського корпусу, ця ініціатива повинна вийти на загальнодержавний рівень.

Фото сайту lan/od/ua