До цього голів об’єднаних територіальних громад спонукали пропозиції робочої групи з формування нового плану адміністративно-територіального устрою Рівненської області, які багато вже з діючих ОТГ розцінили як бажання силоміць нав’язати громадам свою волю — перекроїти ОТГ.

Спілкування керівника Рівненщини та голів ОТГ проходило у формі діалогу: бажаючі голови ОТГ мали можливість висловитись, наводили аргументи на користь того, щоб залишити вже діючі ОТГ, оскільки вони фінансово спроможні, багато зробили для розвитку населених пунктів, відтак треба дати їм шанс і час довести, що така форма місцевого самоврядування — ефективна. Особливо це стосується сільських ОТГ.

— Реформа з децентралізації — це єдина з реформ, яка схвально сприйнята людьми, особливо сільськими мешканцями. Бо це реальна можливість зберегти село, до якого у попередніх влад руки не доходили, наблизити послуги до людей, — сказав голова Асоціації «Об’єднані територіальні громади Рівненщини», голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук. — Тож ми пропонуємо зберегти вже діючі ОТГ, які пройшли складний шлях становлення, витримали при цьому всі процедури і формальності, передбачені законодавством.

Такої ж думки і голови ОТГ: Підлозцівської — Микола Костюкевич, Старосільської — Михайло Кузьмич, Бабинської — Олег Гречич, Пісківської — Василь Ярмольчук, Тараканівської — Наталія Сорочинська, Миляцької — Федір Хлебович, Шпанівської — Микола Столярчук, Мирогощанської — Світлана Соборук, Малинської — Анатолій Дімітров, Олександрійської — Микола Шустов та інші.

Досить сильні аргументи на користь збереження вже діючих ОТГ навів, скажімо, голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький. Найперший (із ним погодились всі виступаючі голови ОТГ) аргумент — це люди, які повірили у свої сили, у можливість наблизити послуги до сільських мешканців, зробити якість життя кращою. Інший, не менш вагомий аргумент, — це самі керівники ОТГ. Адже громади обрали «двигуна» в їх особі, який дбає про наповнення бюджету, шукає і запрошує інвесторів. «Якщо об’єднати п’ять уже діючих ОТГ у Млинівському районі, то втратимо п’ять «локомотивів», — сказав Дмитро Левицький. — Та й якщо дати децентралізації зворотній хід, як нам пропонують, об’єднавши фактично всі п’ять ОТГ в одну, то отримаємо той само «район», з якого починали децентралізацію. А люди цього вже не хочуть, бо відчули переваги господарювання в ОТГ. Тим часом законодавство дає нам, головам ОТГ, право укладати муніципальні угоди про співробітництво між громадами. І ми його використаємо».

Що люди відчули себе почутими і потрібними у громадах, свідчить хоча б факт, про який розповів голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич: «Коли почалася війна на сході, із сіл нашої ОТГ забрали багато чоловіків. На щастя, ми обійшлися без «двохсотих». Але на сході воювали 35 наших мешканців. Наша громада надавала їм щороку допомогу по 2,5 тисячі гривень, а нинішнього плануємо по п’ять тисяч гривень. Сума ніби невелика, але колишнім воїнам приємно, що їх не забули, що їм вдячні».

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль коментував кожен виступ, кажучи, що при створенні ОТГ маємо керуватись економікою і здоровим глуздом, що децентралізація дає не лише свободу, а й відповідальність за якість життя, медицину, освіту тощо. На закінчення зустрічі Віталій Коваль підсумував: «Ви почуті. Для мене ця зустріч була важлива, бо я побачив ваші непідробні емоції. Маєте підписати муніципальні угоди, щоб забезпечити обмін послугами. Дуже важливо, щоб була взаємодія між громадами».

Рівне.