У матеріалі зазначається, що в разі, коли Росія «спробує завершити будівництво трубопроводу у Балтійському морі, Палата представників і Сенат готові прийняти ще один закон про санкції».

На що негайно відреагувало зовнішньополітичне відомство ФРН. Його представник Крістофер Бургер заявив на брифінгу в середу, що із самого початку дискусій стосовно санкцій проти «Північного потоку-2» Німеччина перебуває у контакті із США на різних рівнях. І позиція ФРН залишається принципово незмінною: Берлін вважає, що цей проект робить внесок в енергетичну безпеку Європи.

Також уряд ФРН повідомив, що «взяв до уваги» інформацію, поширену в ЗМІ, про те, що Вашингтон може запровадити нові санкції, проте «принципова позиція кабінету щодо проекту залишається незмінною». Представник уряду Ульріке Деммер заявила: «Канцлер у Москві ще раз наголосила, що вона відкидає екстериторіальні обмеження, оскільки вони вражають німецькі та європейські підприємства».

Нагадаємо, що проект «Північний потік-2» передбачає прокладення двох ниток газопроводу в обхід України загальною потужністю 55 млрд куб. м вуглеводнів на рік - від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Його введення в експлуатацію передбачалося до кінця минулого року. Проте в грудні Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на 2020 рік, у який включили санкції проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку»

Швейцарська компанія Allseas, котра укладала труби цього маршруту, негайно зупинила роботу і відвела спеціальні судна. Натомість російський «Газпром» заявив, що має кошти, аби самостійно завершити проект без залучення зарубіжних партнерів, і що газопровід запрацює якщо не до кінця цього року, то в першому кварталі наступного.

І ось нова погроза США про запровадження обмежень проти компаній, причетних до спорудження газогону. Як цього разу домовлятимуться чи боротимуться до кінця європейські та заокеанські друзі-конкуренти - побачимо вже невдовзі.

Тим часом поки навколо проекту «Північний потік-2» тривають дискусії, Німеччина без упину продовжує будувати продовження цього газопроводу суходолом - від Грайфсвальда, на південь до кордону з Чехією, по якому російський газ спрямовуватиметься не так німецьким, як східноєвропейським споживачам.

Берлін.