Щоб приватизувати свою земельну ділянку, треба довго оббивати пороги відповідних установ — хто стикався, часто з жахом згадує ці поневіряння. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до статті 50 Закону України «Про землеустрій». Документ покликаний спростити процедуру виготовлення проектів землеустрою під час відведення ділянок.
Нині особа, яка має намір, приміром, приватизувати свій наділ, повинна пред’явити відповідному органу державної влади правовстановлюючі документи на нерухоме майно, що знаходиться на такій земельній ділянці. Водночас, якщо у людини документів на будинок немає, то вона не зможе оформити ділянку під цією спорудою. Тобто людина змушена спочатку владнати питання з правовстановлюючими документами на свій будинок, а вже потім займатись оформленням документів на ділянку. Однак зробити правовстановлюючі документи на споруду, не надавши державному реєстратору правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будинком, теж не можна. Адже для проведення державної реєстрації права власності з видачею свідоцтва на новозбудований об’єкт нерухомого майна заявник повинен подати: документ, що підтверджує виникнення, перехід та припинення речових прав на земельну ділянку.
Отже, складається ситуація зачарованого кола, тобто — правова колізія. У парламенті вирішили врегулювати питання так: надавати копії правовстановлюючих документів на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, лише за умови, якщо права власності на такі об’єкти зареєстровані. У такому разі людина зможе без перешкод оформити правовстановлюючі документи на свою ділянку, а потім, за потреби, займатися виготовленням правовстановлюючих документів на будинок, розташований на цьому наділі.