Нагальні гуманітарні проблеми та потреби постраждалих мешканців прифронтової зони обговорювалися у Краматорську на зустрічі делегації Офісу Генерального директорату Європейської комісії з гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ЕСНО) в Україні з керівництвом Донецької області.

Під час зустрічі йшлося також про поточні пріоритети ЕСНО на 2020 рік та про напрямки подальшої стратегічної співпраці у сфері гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення у Донецькій області.

Як зазначив заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, нині основна увага приділяється гострим питанням відбудування та захисту житла, забезпечення водою, продовольством, засобами санітарії, гігієни.

«Вирішення цих питань є вкрай важливими. Щотижня облдержадміністрацією узагальнюється інформація щодо зруйнованих або пошкоджених унаслідок збройного конфлікту житлових будинків міст та районів Донецької області, які перебувають під контролем української влади. З початку проведення АТО/ООС в Донецькій області на територіях, підконтрольних українській владі, зазнали руйнувань або пошкоджень 13194 житлові будинки всіх форм власності. За рахунок регіонального матеріального резерву проведено відновлювальні роботи за 1393 адресами, з них 16 об’єктів інфраструктури», - сказав Вадим Філашкін.

Він також додав, що з початку збройної агресії на території Донецької області з боку незаконних збройних формувань та військових підрозділів Російської Федерації здебільшого обстріли ведуться по підприємствах, які здійснюють водо-, газо-, електропостачання мирному населенню. Найбільше потерпає від обстрілів «Макіївська - АКХЗ № 2», що знаходиться у «сірій зоні», яка живить Донецьку фільтрувальну станцію Авдіївського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу».

Радник з гуманітарних питань ЕСНО в Україні Срдан Стоянович повідомив про відкриття пілотного проекту на лінії розмежування.

«У нашій практиці це перший проект глобального рівня, який реалізується у конфліктній зоні. Він передбачає пониження ризику стихійного лиха в населених пунктах, що розташовані вздовж лінії розмежування, особливо це Торецьк, Волноваха та Ясинуватський район. Проект також передбачає покращення системи оповіщення населення», - підкреслив Срдан Стоянович.

ECHO розпочало свою діяльність в Україні з лютого 2014 року та відіграє провідну роль у реагуванні на гуманітарну кризу. Водночас гуманітарні потреби сходу Україні й досі залишаються значними: за підрахунками фахівців, такої допомоги потребують 3,8 млн людей.

На знімках:


Заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін.


Радник з гуманітарних питань Офісу Генерального директорату Європейської комісії з питань цивільного захисту населення та гуманітарної допомоги (ЕСНО) в Україні Срдан Стоянович.



Під час зустрічі делегації Офісу ЕСНО в Україні з керівництвом Донецької області.

Фото прес-служби Донецької ОДА.