Тут, у Карпатах-Горганах, ще збереглися давні традиції. Напередодні свята Стрітення Господнього вихованці історико-краєзнавчого гуртка Ясенської ЗОШ І ст. №1 здійснили експедиції в села. Збирали й записували від старожилів народні звичаї Бойківщини.

Історико-краєзнавчий гурток діє при Івано-Франківському обласному державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді. На основі спостережень і зібраних матеріалів старшокласники із Ясенської та Закерничанської ЗОШ І-ІІІ ст. пишуть пошуково-дослідницьку роботу на конкурс Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина — Україна», в якій беруть участь щороку та неодноразово перемагали.

«Девіз нашого гуртка: «Бери від світу за можливостями, а віддавай за максимумом». Виховуємо дітей на історичному минулому, фольклорній скарбниці, звичаях і традиціях рідного краю. Розвиток краєзнавства немислимий без туризму. Під час подорожей здійснюється один із головних принципів виховання — єдності теорії і практики, зв’язок навчання із життям. А цього так потребує сучасна молодь», — розповіла керівниця гуртка Наталія Соломчак-Хімій.

Івано-Франківська область.