На зустрічі з журналістами в Донецькому обласному центрі зайнятості.

Із них 214 безробітних відкрили власну справу, 1069 працевлаштовані на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску, 383 особи з числа ВПО працевлаштовані з компенсацією витрат роботодавцю на оплату праці на умовах строкових трудових договорів. Про це повідомила директорка Донецької обласної служби зайнятості Валентина Рибалко (на знімку) на зустрічі з журналістами, присвяченій підсумкам діяльності Донецької обласної служби зайнятості за 2019-й та пріоритетним напрямам роботи на 2020 рік.

Загалом послугами Донецької обласної служби зайнятості скористалися понад 85 тисяч осіб, із них мали статус безробітного 39,9 тисячі, що на 8,1% менше, ніж у 2018-му. Кількість роботодавців, які поінформували службу зайнятості про наявність вільних робочих місць, становила майже вісім тисяч. У базі даних вакансій налічувалось 40,5 тисячі одиниць, з яких укомплектовано 75%.

За словами Валентини Рибалко, на одну вакансію в середньому претендували три-чотири особи. А от у ТОП-20 професій, найбільш затребуваних на ринку праці, — працівники IT-сфери, освіти, медицини, бухгалтери та інженери різних галузей. Серед робітничих професій легше всього працевлаштуватися електромонтажнику, токарю, кухарю, електрогазозварнику, електрослюсарю підземному, машиністу підземних установок. Утім, розраховувати на високий рівень зарплати в регіоні можуть саме фахівці належної кваліфікації, оскільки недостатні професійні навички шукача роботи (навіть якщо він і декларує свою причетність до «топових» професій) потенційний роботодавець одразу виявить і оцінить хіба що на рівні мінімалки, — такі вже реалії сучасного ринку праці. І навпаки, буває, що роботодавець бере на роботу кандидата, який за формальними критеріями не дотягує до офіційних вимог (наприклад, щодо наявності диплома належного зразка), але який знає, вміє та хоче працювати.

«Якщо раніше у нас стояла проблема недостатньої кількості вакансій, то на сьогодні існують дві труднощі: це недостатня кількість кваліфікованих робітничих кадрів і низька якість наявних вакансій. Досить багато вакансій, що мають рівень мінімальної заробітної плати, — це вихователі, бухгалтери, кухарі та продавці продовольчих товарів», — сказала Валентина Рибалко.

Директорка обласної служби зайнятості зазначила, що дефіцит робочих кадрів спонукає шукати претендентів через мобільні групи з числа фахівців служби зайнятості та рекрутерів, які працюють у місцях масового скупчення людей, щоб сформувати банк претендентів серед тих, хто хотів би змінити місце роботи.

«У 2019 році в банку вакансій служби зайнятості налічувалося 40,5 тисячі вакансій, — сказала вона. — Щодня в базі даних обласної служби зайнятості — понад дві тисячі вакансій. Отже, новий формат нашої співпраці з роботодавцями та іншими учасниками соціального діалогу допомагає знаходити дієві інструменти розвитку трудового потенціалу».

Щороку, за словами Валентини Рибалко, державна служба зайнятості розробляє нові та вдосконалює наявні електронні сервіси. Керівниця звернула увагу на кілька онлайн-розробок, що успішно діють в області. Одна з них — інтерактивна карта вакансій, за допомогою якої шукачі з легкістю підберуть бажану роботу у будь-якому місті Донеччини в онлайн-режимі. Система електронних паспортів підприємств допомагає дізнатися про компанії та організації, а також обрати одну з них як майбутнє місце роботи.

Серед інших передових розробок — чат-бот «VolnCzBot», впроваджений у Волноваському центрі зайнятості, який працює в Messenger, Telegram. З його допомогою в інтерактивному режимі можна знайти відповіді на актуальні питання стосовно зайнятості, зорієнтуватися в пошуку професії, дізнатися про вакансії та курси перекваліфікації.

«Чат-бот призначений для того, щоб дистанційно відповісти на найпоширеніші запитання, що виникають у претендентів. Наприклад, які документи необхідні для реєстрації, як здійснюється нарахування допомоги безробітним, який її розмір тощо», — розповіла Валентина Рибалко. Надалі сервіс планують вивести на обласний рівень, і всі питання, що стосуються працевлаштування, можна буде вирішити через мобільний гаджет.

На зустрічі в обласному центрі зайнятості були наведені кілька цифр. Мінімальний розмір допомоги з безробіття осіб, які не мають страхового стажу та не сплачували страхові внески, становить 610 гривень на місяць.

Мінімальний розмір допомоги для застрахованих осіб, які протягом шести місяців за останній рік не сплачували страхові внески, — 1630 гривень. А максимальний розмір допомоги з безробіття сьогодні дорівнює чотирикратному розміру прожиткового мінімуму, тобто 8408 гривень.

Середній розмір щомісячної допомоги з безробіття впродовж року становив три тисячі гривень. Середня тривалість перебування у стані безробіття осіб, які звернулися до служби зайнятості, — 128 днів (приблизно 4 місяці), після чого шукачі роботи, як правило, працевлаштовуються. Нині фахівці служби зайнятості працюють над тим, щоб скоротити тривалість безробіття шукачів до двох місяців.

У січні 2020 року кількість звернень до служби зайнятості в Донецькій області збільшилася на третину — через значні обсяги скорочень у деяких великих компаніях і на промислових підприємствах. Представників молоді віком до 35 років серед осіб, зареєстрованих в обласному центрі зайнятості, — 35%. При цьому середній вік шукачів роботи на Донеччині становить 40 років.

Донецька область.

Фото автора.