15 лютого в Азовському морі ФСБ РФ захопила українське рибацьке судно із чотирма громадянами України на борті. Подробиці «Голос України» повідомляв у номері за 18.02.2020. «Прикордонне управління ФСБ Росії по Криму», як повідомляє російський ТАСС, затримало плавзасіб і виявило на ньому «понад 290 екземплярів камбали-калкан, а також незаконне знаряддя лову — ставну сітку». Судно з рибалками супроводили в порт окупованої Керчі. Там місцевий суд заарештував їх на десять діб.

Національною поліцією й Прокуратурою АР Крим було відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного захоплення українського судна й громадян України прикордонниками ФСБ. Установлено, що пірати із ФСБ порушили статті 146 («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини») і 278 («Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна») КК України.

Минулого понеділка Міністерство закордонних справ України викликало тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні й висловило протест у зв’язку з цим інцидентом. У коментарі вітчизняного МЗС, опублікованому на сайті відомства, йдеться, що російській стороні було передано вимогу невідкладно звільнити українських рибалок, повернути судно й увесь риболовецький інвентар.

«Українська сторона вкотре підтверджує принципову позицію щодо незмінності закріпленого в Конституції України та міжнародно визнаного статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України».

У свою чергу експерти звертають увагу на те, що рибальське судно ФСБ РФ захопила не «поблизу берегу Криму», а в західній частині акваторії Азовського моря, фактично в українських водах, і етапувало на окуповану територію. І тут спостерігачі ставлять правомірне запитання: якщо українські рибалки (за російською версією — «браконьєри») і порушили підписані «щорічні протоколи угоди про рибальство» за договором Кучми-Путіна від 2003 року про спільне користування Азовським морем і Керченською протокою, то чому після затримання й складання актів їх не передали українським правоохоронцям?