Вони вимагають не приєднувати чотири сільські ради — Першотравневу, Руднянську, Колесниківську та Гладковицьку — до Овруцької об’єднаної територіальної громади, а натомість створити окрему ОТГ із центром у Гладковичах. 

Учасники акції протесту запевняють, що така громада буде цілком самодостатньою і спроможною. «Та ОТГ, обстоювати яку ми сьогодні приїхали, — це тисяча квадратних кілометрів території, це більш ніж п’ять тисяч людей, це економічно дуже перспективна ОТГ. Надходження у розрахунку на одну особу порівняно з Овручем у цієї громади будуть набагато вищі, — запевняє один з ініціаторів створення Гладковицької ОТГ Ярослав Чіпак. — Люди не хочуть, щоб ці землі разом з їхніми грошима розчинилися у величезній Овруцькій ОТГ, яка не має перспективи, де закриваються школи, дитячі садочки, лікарні, клуби».

За словами мітингувальників, у 2019 році у перспективному плані області була передбачена Першотравнева ОТГ, що складалася з трьох сільських рад з центром у селі Першотравневе, але після засідання робочої групи при облдержадміністрації у грудні вона зникла з карти. «Нам сказали, щоб ми починали процедуру (формування ОТГ. — Авт.) спочатку. Ми виконали всі процедурні питання, провели сходи сіл і сесії, подали документи до обласної адміністрації, ходили на прийом до голови ОДА... В цю документацію, яку ми привезли, входять Гладковицька, Першотравнева та Колесниківська сільські ради. А Руднянська сільська рада ще не дала згоди, бо ще не проводила схід села з цього приводу», — розповідає член ініціативної групи зі створення Гладковицької ОТГ, депутат Овруцької міської ради Петро Левківський.

Проте, як зазначають учасники акції, в ОДА заявляють, що для створення нової ОТГ уже запізно. «Процес децентралізації добігає кінця. Всі звертаються до облдержадміністрації в останній момент, бажаючи здійснити за такий короткий період нездійсненне за чотири-п’ять років. Обласна державна адміністрація зробила фактично все для того, щоби максимально врахувати побажання людей і піти їм назустріч. Але над нами є центральні органи виконавчої влади, які певним чином задають темп нашої роботи. У цьому випадку було визначено Мінрегіоном, що ця територія має бути об’єднана в одну ОТГ у зв’язку з тим, що густонаселеність території дуже маленька, а фінансовий потенціал дуже низький», — пояснює начальник управління з питань адміністративно-територіального устрою та організаційної роботи Житомирської ОДА Олександр Бабич.

На думку очільника облдержадміністрації Віталія Бунечка, на перешкоді створенню Гладковицької ОТГ стоїть відсутність згоди Руднянської сільської ради на приєднання до новоутворення. «Є чіткі рекомендації Міністерства розвитку громад та територій і Кабінету Міністрів, як повинні створюватись об’єднані територіальні громади. І не можуть три сільради захотіти створити громаду, а четверту залишити як острів», — переконує він.

Представники облдержадміністрації погодилися проаналізувати надані ініціативною групою документи, але прийняти позитивне рішення не обіцяють. Зі свого боку мітингувальники налаштовані рішуче. Запевняють, що у разі відмови з боку ОДА будуть звертатися до суду з позовом і навіть перекривати залізницю та автошляхи, щоб змусити представників влади прислухатися до себе.

Фото з сайту zhitomir.info