Курили хлопці на перерві

Компанія школяриків років дев’яти-десяти після уроків згуртувалася під стінами школи, і хлопці похапцем затягуються цигаркою, передаючи її від одного до іншого. Щойно на обрії показався хтось старший, цигарка летить у кущі, а любителі «дорослих задоволень» розбігаються у різні боки. Знайома картина, еге ж? Знайома, але... вже трохи неактуальна. Приблизно так було десь за часів СРСР, коли суспільство було нетерпимішим до поганих звичок у підростаючого покоління. Тепер, приміром, у херсонських курців, котрі й підліткового віку не досягли, на кожного своя пачка цигарок буде. І ніхто від дорослих не тікає: зробиш зауваження — або на тебе зиркнуть байдуже, або почуєш нахабне: «Яке твоє діло?» Оце вже буде типово для наших днів.

Убивають не цигарки, а лицемірство дорослих

Напис на пачці цигарок про те, що куріння провокує онкологічні захворювання, більшість курців зі стажем, який починається ще зі шкільних років, сприймають як «пропаганду» чи «страшилки». Але ті «страшилки» вже обернулися жахливою правдою для жителів Херсонщини. Тут захворюваність на рак легень стала найпоширенішою з-поміж усіх видів онкології. Тільки протягом минулого року в краї через неї маємо 403 летальні випадки, і... 438 нових пацієнтів. Так позначилися оті давні гуртування із цигаркою під стінами наших шкіл і ПТУ.

Однак нині скидається на те, що навіть малята в дитсадках скоро затягуватимуться «на десерт» до манної каші. Адже дорослі дяді й тьоті грішать відвертим лицемірством: на публіку розповідають про шкоду куріння, а тихцем заробляють, збуваючи цигарки малоліткам.

— Тільки минулого року в області виявили 141 факт продажу неповнолітнім цигарок та алкоголю, зафіксували ще 130 випадків куріння дітей і підлітків. Питаючи в продавчинь: «Як вони поставилися б до збуту тютюнових виробів їхнім власним синам та дочкам?», щоразу чуємо обурливе: «Та ніколи в житті не дозволили б!»  Виходить, на збереження здоров’я замолоду заслуговують тільки «свої»? — дивується начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції Херсонщини Ярослав Шанько.

Кожен «пачко-день» життя скорочує

До чого призводить таке от розділення на «своїх» і «чужих», добре знає завідувач торакального відділення обласного онкологічного диспансеру Олександр Сташенко. Він навіть користується таким дуже специфічним терміном, як «пачко-день». Що це означає? А все просто, пояснив Олександр Далієвич. «Практика показує: коли людина викурює одну пачку цигарок на день упродовж п’ятнадцяти років, ризик захворіти на рак легень для неї зростає на сорок відсотків. Якщо стаж курця двадцять років, цей ризик — уже сімдесят відсотків», — наголосив Олександр Сташенко. Тобто що раніше почнеш «дружити» із цигаркою, то раніше опинишся в труні. 

Але у випадках із «чорними легенями» біда також і в тому, що затяті курці довгий час уперто ігнорують хворобу, відмахуючись від неї тліючою цигаркою. Вони приходять до лікаря запізно, коли той уже нічого не може вдіяти.

За даними онкодиспансеру, з тих самих 438 нових жертв раку легень, котрі таки з’явилися на прийом, у 62 відсотках рак уже перейшов у фінальну, четверту, стадію. Тобто це вже не діагноз. Це вирок...

Херсонська область.

Факт

Тільки у 2019 році на Херсонщині виявили 3874 онкохворих, а загалом їх у нас уже понад тридцять тисяч. Порівняно з 2018-м захворюваність ще й зростає — вона збільшилася на 120 випадків.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.