На знімку: Ігор Пошивайло, директор Національного музею Революції Гідності (другий ліворуч) під час презентації видання.

Перша графічна новела про Революцію Гідності «Історія з Майдану. Епізод І», яка вийшла друком за результатами спільної роботи музейників, громадської організації «Світарта», творчої групи авторів з Олександрії Богдана Солов’яна, Микити Губського та Рейхани Аксу, авторки обкладинки Олени Нікуліної, співсценаристки Олександри Статкевич, психолога Алли Герасимович, виникла на основі спогадів очевидців, учасників акцій протесту.

Як зазначає директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, графічна новела хронологічно і достеменно висвітлює основні події осені 2013-го — зими 2014 року та передає атмосферу того революційного часу. Малюнки відтворюють оригінальні локації, реконструюють знакові деталі героїчного масового спротиву громадян.

Комікс знайомить читача з історією юної дівчини Слави, тусовниці, яка змінює свій життєвий курс і стає активною учасницею протесту проти свавілля влади — рішучою Мирославою. На тлі реальних подій показано, як несправедливість може підштовхнути до несподіваних і навіть героїчних вчинків простих, на перший погляд, громадян країни.

Під час підготовки коміксу художники вивчали фотоархів Національного музею Революції Гідності, робили замальовки на Майдані Незалежності й Алеї Героїв Небесної Сотні, в чому їм істотно допомагали куратори проекту Світлана Яценко та Ольга Сало.

На презентації видання митці та музейники говорили про важливість того, як події перетворити на історію про цінності й особистий вибір людини та зацікавити нею підлітків.

Перший наклад коміксу «Історія з Майдану. Епізод І» поширюватиметься безплатно в бібліотеках, школах, молодіжних організаціях. Творча команда планує працювати над продовженням новели. У другій її частині буде показано, як Євромайдан переріс у Революцію Гідності, під час якої звичайні люди заради ідеї здійснили подвиг.

Фото автора.