На знімку: Валерій Брезденюк у дні Революції Гідності на Майдані в Києві.

Фото надано рідними Героя.

— Наша родина довго виношувала ідею організувати таку виставку, щоб показати людям роботи Валерія, — розповіла під час зустрічі з журналістами в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдерж-адміністрації вдова майданівця Ірина Брезденюк. — Настав час ще раз нагадати суспільству, ким були учасники Революції Гідності, які віддали життя за європейський вибір нашої держави. Маємо пам’ятати про них, берегти їхні імена для наступних поколінь.

Організовувати виставку допомагали родині працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею. Про це повідомила завідувачка відділу музею Лариса Семенко. За її словами, відкриття експозиції відбулося 18 лютого.

— Цей день — трагічний для родини Брезденюків, бо саме цього числа 2014 року обірвалося життя Валерія, — говорить Лариса Семенко. — Поділяємо їхній біль, щиро співчуваємо з приводу важкої втрати. Віримо, що виставка робіт Валерія дасть змогу вінничанам ще раз згадати про цю мужню і водночас талановиту людину.

Валерій Брезденюк виріс і працював у Жмеринці. Був власником комп’ютерного клубу. Багато часу приділяв захопленню — написанню картин. Як пояснила Ірина Брезденюк, працював у незвичайній техніці, що має назву ебру. Картини пишуться на воді спеціальними фарбами і переносяться на папір. Митця з Жмеринки пам’ятають глядачі програми «Україна має талант». Він в ефірі демонстрував творчий процес.

Як стверджують рідні Героя, загалом Валерій створив приблизно 500 робіт. Сто із них представлено на виставці. Є також ескізи, незакінчені полотна, фотографії з Майдану часів Революції Гідності.

— Спочатку Валерій надавав перевагу зображенню геометричних фігур, — продовжує розповідь удова. — Пізніше його уяву полонили квіти. Протягом останніх років писав портрети. Можливо, не зовсім вдалі, як на мене, зате зроблені були щиро і з великою любов’ю.

Організатори виставки запросили до участі в ній вінницьких художників, які проведуть майстер-клас для відвідувачів з написання картин у техніці ебру.

Життя митця обірвалося між 19:30 і 22:00 18 лютого 2014-го. Точне місце його загибелі встановити не вдалося. Припускають, що сталося це або біля Будинку профспілок, або на вулиці Інститутській — неподалік готелю «Україна». Тіло перенесли на подвір’я Михайлівського монастиря. Поховали в Жмеринці. Рідний брат Валерія Олег, який до того 10 років проживав у Петербурзі, після трагічної події приїхав до Жмеринки провести брата в останню путь. Назад до Росії вже не повернувся.