Заступник Генерального директора Національного музею літератури України з наукової роботи Наталя Бондар та Генеральний директор Національного музею літератури України Галина Сорока.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

В експозиції, що розповідає про складний та історично тривалий шлях формування, становлення та утвердження української мови, представлені першовидання і рукописні книги, рідкісні раритетні видання, деякі з яких збереглися в одному примірнику, абетки, словники, граматики, світлини, унікальні архівні документи, що демонструють важливі етапи розвитку мови та її функціонування від ХІ сторіччя і донині.

Окремий розділ виставки присвячений становленню і утвердженню української мови як державної за часів незалежної України, а також вільному розвитку і використанню рідних мов різних народів, які її населяють.

Експозицію створено на основі фондової колекції Національного музею літератури України, а документальні матеріали надав для експонування Центральний державний історичний архів України.

«Міжнародний день рідної мови заснував ЮНЕСКО, він проводиться під гаслом «Мова — це важливо», — відзначила у коментарі «Голосу України» Галина Сорока, Генеральний директор Національного музею літератури. — Ми розповідаємо про складний історичний шлях утвердження української мови, її народження, проходження через терни російської імперії і про сьогоднішній день, про утвердження мови як державної. І водночас, наголошуючи на ролі української мови як державної, нагадуємо, що наша Конституція і закони гарантують розвиток всіх рідних мов усіх народів України. І так наша держава дбає про культурне розмаїття. Цією виставкою хочемо ще раз сказати, що мова наша прекрасна, багата, квітуча, і ми повинні її берегти, зміцнювати, адже мова —  духовна основа кожного народу. Як каже Ліна Костенко: «Без мови у нас немає майбутнього».