Т. в. о. керівника ДБР заявила про необхідність зняття амністії з активістів Майдану. За словами Венедиктової, щоб закінчити слідство, необхідно скасувати закон від 21 лютого 2014 року. Документ не дозволяє притягати до відповідальності учасників Революції Гідності за їхні дії під час Майдану. Але їх можна залучати до слідства й судових процесів як свідків і потерпілих.

«Справедливо було б пам’ятати й про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ», — вважає Венедиктова.

Своєю чергою адвокати родин Героїв Небесної Сотні заявляють: щоб розблокувати слідство по справах Майдану, треба прийняти закон про заочне провадження.

І хоча Верховна Рада протягом 2014—2017 років кілька разів приймала поправки до законодавства з метою врегулювати підстави й процедуру заочного судочинства, вона не в усьому узгоджена з міжнародними конвенціями й практикою Європейського суду. На думку юристів, система заочного судочинства недосконала. Зокрема, є багато ризиків і загроз оскарження вироку.

Голова парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський каже, що такий законопроект під № 2164 уже зареєстровано, підтримано профільним комітетом, очікується його розгляд в першому читанні.

Днями начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ в 2014—2019 рр. Сергій Горбатюк у телеефірі заявив: «За весь час розслідування понад 450 особам повідомлено про підозру, більш як 300 направлені до суду.

Щодо вбивств — повідомлено про підозру 68 особам. По 16 з них обвинувальні акти скеровані до суду. При цьому на сьогодні по справах про вбивства немає жодного вироку». За його словами, по найбільш важких епізодах, у тому числі вбивствах 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській, підозри повідомлено 33 особам. Це 26 екс-«беркутівців» і 7 колишніх високопосадовців, включно з Януковичем, екс-міністром МВС, командиром внутрішніх військ...

Шоста річниця розстрілів на Майдані супроводжувалася масованою інформаційною кампанією з дискредитації Революції Гідності й Героїв Небесної Сотні. Участь у цій кампанії брали чиновники часів президента-втікача Януковича. Такого висновку дійшов Інститут масової інформації (ІМІ), проаналізувавши, які маніпуляції та фейки поширювалися в рамках цієї спланованої інформкампанії. «Такі кампанії-маніпуляції спрямовані не тільки проти учасників Революції Гідності, а й проти всієї держави. Мета — розкол українців, що вигідно Росії», — резюмували аналітики ІМІ.

Вл. інф.