Про те, як ахистити мирне  населення у збройних конфліктах, обговорили в Києві на міжнародній конференції, ініційованій Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою та Посольством Азербайджанської Республіки в Україні.

Під час вступного слова Людмила Денісова наголосила, що за шість років війни на Донбасі Україна втратила понад 13 тисяч осіб, більш як 3 тисячі цивільних осіб та 146 дітей. Окрім цього, 5 тисяч наших співгромадян є зниклими безвісти, а кількість поранених перевищує 7 тисяч. Омбудсман також повідомила, що майже 1,5 мільйона українців змушені були покинути свої домівки і стати внутрішньо переміщеними особами.

«Збройні конфлікти калічать людські життя, призводять до зникнень та переміщення людей, спричиняють руйнування будинків, забруднення великих територій мінами та боєприпасами. Особливим болем є те, що від збройних конфліктів передусім страждають діти. Майже 7 тисяч дітей втратили своїх батьків, а ще майже півмільйона — проживають у «сірій» зоні. У них відсутній доступ до нормального життя, вони обмежені в елементарних правах та потребують щоденного захисту. Загалом зона збройного конфлікту — це територія суцільного порушення прав людини: на життя, свободу пересування, свободу вираження поглядів, віросповідання та соціальний захист», — зазначила Людмила Денісова.

Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Азер Худієв нагадав, що саме в ніч з 25 на 26 лютого 1992 року відбулася найкривавіша подія Карабаського конфлікту — Ходжалинська трагедія, коли менш ніж за добу було вбито 613 осіб.

«Я вдячній пані Денісовій за ініціативу та організацію заходу, адже це дуже чутлива тема і для Азербайджану, і для України. Це складна тема, але вона повинна обговорюватися, бо сьогодні наші держави стикнулися з проблемою втрати своєї територіальної цілісності, проблемою сепаратизму, біженців та гуманітарних катастроф», — зазначив Азер Худієв.

Учасники конференції переглянули фільм про трагедії ХХ століття, у яких постраждало мирне населення під час збройних конфліктів, — це Голокост, різанина у Сребрениці, Ходжалинська трагедія, війна на Донбасі та інші.

Під час панельної дискусії заступник голови Моніторингової місії ООН з прав людини Бенжамін Моро наголосив, що підтвердження інституцією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини статусу А — найвищого статусу відповідності Паризьким принципам ООН — є важливим сигналом для міжнародних партнерів, адже це доказ того, що Україна рухається в правильному напрямку.

Людмила Денісова закликала за результатами конференції надати рекомендації парламентам та урядам країн-учасниць щодо захисту громадян під час збройних конфліктів.

За матеріалами сайту www.ombudsman.gov.ua

Фото прес-служби Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.