Доктор географічних наук Антон Гордєєв, кандидат географічних наук Юлія Тимченко, магістр міжнародного права Георгі Стефанов аргументовано переконують у необхідності, зокрема, навігаційного забезпечення мореплавства.

Подаємо звернення у викладі:

«В Україні існує стійка потреба у регулярному проведенні гідрографічної зйомки і океанографічних досліджень у Чорному та Азовському морях, а також організації банку гідрографічних і океанографічних даних, які мають здійснюватися державною установою «Держгідрографія» відповідно до «Положення про навігаційно-гідрографічне забезпечення мореплавства у внутрішніх морських водах, територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України» та іншими профільними організаціями України. Але понад 10 років (до 2018-го) океанографічні дослідження в акваторіях Чорного та Азовського морів ДУ «Держгідрографія» не проводилися, а банк даних океанографічних матеріалів так і не було створено. Колишнє керівництво установи тривалий час ігнорувало виконання низки завдань та функцій, що були покладені на неї державою.

Ситуація радикально змінилася на краще у травні 2018-го, коли було призначено керівником ДУ «Держгідрографія» Олександра Щипцова. Того ж року було укладено Угоду про науково-технічне співробітництво між державною установою «Науковий гідрофізичний центр Національної академії наук України» та ДУ «Держгідрографія», яка започаткувала міжвідомчу взаємодію щодо організації та проведення океанографічних досліджень.

Керуючись положеннями зазначеної угоди, державні установи протягом 2018—2019 років провели сім спільних науково-дослідних експедицій в акваторіях Чорного моря та річок Дунай, Дніпро та Прип’ять. Результати експедицій висвітлювалися у вітчизняних засобах інформації. Під час експедицій виконувались важливі державні завдання. Спільна експедиційна діяльність дала змогу провести океанографічні дослідження на високому науково-технічному рівні, забезпечити наукове підґрунтя для виконання важливих для країни робіт, створити міжвідомчу взаємодію на рівні висококваліфікованих фахівців і вчених НАН України, розвинути інструментальну та дослідницьку базу обох установ на користь якості виконання досліджень.

Слід зауважити, що в умовах складної геополітичної ситуації в Азово-Чорноморському басейні та наявності проблем, пов’язаних із правовим регулюванням здійснення суверенних прав України на її континентальному шельфі, неможливо переоцінити важливість демонстрації українського прапора під час здійснення вказаних експедицій для зміцнення міжнародного авторитету нашої країни.

Будучи фахівцем із міжнародного морського права та кандидатом юридичних наук, Олександр Щипцов також особливу увагу приділяє налагодженню міжнародної співпраці та забезпеченню повноцінної реалізації державних завдань із виконання міжнародних зобов’язань України з навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства.

Діяльність Олександра Щипцова на посаді начальника ДУ «Держгідрографія» дала змогу після багатьох років океанографічного «застою» приступити до комплексного та повного виконання завдань і функцій, що покладені на установу державою, залучаючи до цього науковий потенціал Національної академії наук України.

Попри швидкий розвиток установи та науково-прикладні досягнення Державна служба морського та річкового транспорту України звільнила Олександра Щипцова з посади начальника ДУ «Держгідрографія», чим створила реальну загрозу для продовження налагоджених океанографічних досліджень в акваторіях Чорного та Азовського морів і розвитку вітчизняної науки. Такі дії дестабілізують роботу установи, яка має стратегічне значення для економіки і безпеки України, а також перешкоджають сталому розвитку морської галузі України у багатьох аспектах.

Сподіваємось, що ситуація вирішиться найближчим часом і Олександра Щипцова поновлять на посаді і, продовжуючи свою роботу, фахівці установи зможуть забезпечувати і надалі безпеку судноплавства в Україні на світовому рівні».

Фото Юрія Перебаєва.